{{user.name}}
IOO%
HOTEL
SHOW
TO LUXURY
ΕΚΘΕΣΙΑΚΟ EVENT
ΓΙΑ ΠΟΛΥΤΕΛΗ
ΚΑΤΑΛΥΜΑΤΑ &
ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ
ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ
Crete
Seasonal
Edition
Athens
Main
Event
ΕΙΣΟΔΟΣ ΕΠΙΣΚΕΠΤΗΣ ΕΚΘΕΤΗΣ ΕΓΓΡΑΨΟΥ
ΣΑΝ ΕΠΙΣΚΕΠΤΗΣ
ΕΓΓΡΑΨΟΥ ΣΤΑ
IOO% HOTEL WORKSHOPS
EN
GR

Pallas Philocaly (Restaurant)

Υπεύθυνος Επικοινωνίας: Κώστας Γλεντουσάκης

Εταιρεία: Δημιουργική ΕΠΕ

Φωτογράφος: Νίκος Ιγγλεζάκης

Ιστοσελίδα: https://dimiourgiki.com/

Email: kglentousakis@dimiourgiki.com

Τηλέφωνο: 6944/410424

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ

Το κτίριο βρίσκεται στην Ακτή Τομπάζη, στο παραλιακό μέτωπο της Παλιάς Πόλης των Χανίων. Η πρόσοψη του κτιρίου είναι σε επαφή με τη λιμενική ζώνη και η νότια πλευρά του με τον λόφο Καστέλι. Το κτίριο συνιστά μνημείο, καθώς είναι άνω των 100 ετών, βάσει φωτογραφικής τεκμηρίωσης. Κατασκευάστηκε στις αρχές του 1900 στη θέση ενός μεγάλου μακρόστενου κτίσματος (ενετική οπλοθήκη - armeria), το οποίο καταστράφηκε ή κατεδαφίστηκε.

Πρόκειται για ένα διώροφο κεραμοσκεπές πέτρινο κτίσμα, με μορφολογικά στοιχεία νεοκλασικής αρχιτεκτονικής και με συμμετρική πρόσοψη. Εικάζεται ότι η αρχική χρήση του κτιρίου ήταν αποθήκες στο ισόγειο και κύριοι χώροι στον όροφο, καθώς το κρηπίδωμα την εποχή εκείνη δεν ήταν μεγάλο, και κατά τους χειμερινούς μήνες η θάλασσα έμπαινε μέσα στα ισόγεια του παραλιακού μετώπου. Το κτίριο ανήκει στην Εταιρεία Ακινήτων Δημοσίου Α.Ε. και στον όροφο σήμερα βρίσκονται γραφεία του Α’ Λιμενικού Τμήματος ενετικού Λιμένα Χανίων. Η μελέτη επανάχρησης και ανακαίνισης αφορά μόνο το ισόγειο τμήμα του.

Το ισόγειο αποτελείται από τρεις ορθογώνιους χώρους, με ανοίγματα μόνο στα βόρεια, στην πλευρά της εισόδου. Η κεντρική είσοδος οδηγεί σε έναν χώρο εκατέρωθεν του οποίου βρίσκονται οι άλλοι δύο ορθογώνιοι χώροι, όμοιων περίπου διαστάσεων μεταξύ τους. Σε κάθε χώρο βρίσκονται δύο όμοια παράθυρα, δημιουργώντας συμμετρία στην όψη. 

Η οροφή του ισογείου έχει κατασκευαστεί με μία ιδιαίτερη σύμμικτη τεχνική από σίδερο και τούβλο (jack arch). Σιδηροδοκοί σε ίση απόσταση μεταξύ τους ενώνονται με θολίσκους από τούβλα και τα κενά γεμίζονται από συνδετικό υλικό, και από πάνω έχει κατασκευαστεί το δάπεδο του ορόφου. Αυτή την τεχνική τη συναντάμε πολύ στη Νότια Ελλάδα και αναπτύχθηκε μετά το 1860, κυρίως με προτροπή του Ερνέστο Τσίλλερ. Τα υλικά ήταν συνήθως εισαγωγής, κυρίως από Βέλγιο και Αγγλία.

Στο κέντρο των δύο πλευρικών δωματίων παρατηρείται η μεταγενέστερη προσθήκη υποστυλωμάτων και δοκαριών από οπλισμένο σκυρόδεμα, ένα είδος επέμβασης το οποίο εκτιμάται ότι δεν ξεπερνάει την 30ετία (περί το 1990). Η προσθήκη τους έγινε πιθανώς για την αποφυγή ταλαντώσεων του μεσοπατώματος. 

Ζητούμενο της αρχιτεκτονικής μελέτης και της μελέτης διακόσμησης ήταν να μετατραπεί ο χώρος σε επιχείρηση μαζικής εστίασης πλήρους γεύματος και πώλησης αγαθών. Μπαίνοντας στο κτίριο βρίσκεται κανείς στον χώρο υποδοχής. Δεξιά του χωροθετείται ένας χώρος γευσιγνωσίας και οινογευσίας και μια κάβα κρασιών. Κεντρικά, τοποθετείται το ζαχαροπλαστείο και ο φούρνος. Αριστερά, τοποθετείται η κουζίνα και η πώληση αγαθών. Για τη βέλτιστη λειτουργία του χώρου γίνεται διεύρυνση των δύο πλευρικών ανοιγμάτων των εσωτερικών λίθινων τοίχων. Η μελέτη προτείνει μία επέμβαση με σεβασμό στην ιστορικότητα του κτιρίου, αναδεικνύοντάς το, καθώς σήμερα είναι ένας βοηθητικός χώρος μη επισκέψιμος από το ευρύ κοινό. 

Η μελέτη διακόσμησης σκοπό έχει την ανάδειξη των δομικών στοιχείων του κτιρίου, διαμέσου ενός αρμονικού συνδυασμού, παλαιών και νέων υλικών και τεχνικών. Η επίπλωση και ο κινητός εξοπλισμός είναι ειδικές κατασκευές, αποσπώμενες και λειτουργούν όλες μαζί ως ένα στοιχείο που απλά ακουμπάει στο υφιστάμενο ιστορικό κέλυφος. Τα υλικά που έχουν χρησιμοποιηθεί είναι κυρίως το μωσαϊκό, το μάρμαρο και το μασίφ ξύλο με μπρούτζινες λεπτομέρειες. 

Για τις επενδύσεις των τοίχων, προτείνεται ο σοβάς σε μπεζ απόχρωση και η πατητή τσιμεντοκονία σε απόχρωση terracotta, διαχωριζόμενες από φιλέτο μαύρου μαρμάρου. Τα διαχωριστικά των βοηθητικών χώρων είναι από ντεπλουαγιέ λαμαρίνα, η όψη του μπαρ από σκαλιστή φυσική πέτρα και οι καμινάδες από μαντέμι με μπρούτζινες λεπτομέρειες. Τέλος, τα φωτιστικά που προτείνονται είναι από γυαλί, μέταλλο και γύψο.


Συντελεστές & Προμηθευτές Ξενοδοχειακού Εξοπλισμού: 

•             Επωνυμία: PALLAS PHILOCALY
•             Τοποθεσία: Παλιά Πόλη Χανίων
•             Αρχιτεκτονική μελέτη: ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΗ ΕΠΕ
•             Interior-Exterior Design: ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΗ ΕΠΕ
•             Πολιτικός Μηχανικός: Ευθυμίου Γιάννης 
•             H/M μελέτες: Πετραντωνάκης Παύλος
•             Κατασκευή: ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΗ ΕΠΕ
•             Περίοδος μελέτης: Νοέμβριος - Δεκέμβριος 2020
•             Περίοδος κατασκευής: Μάιος – Ιούνιος 2021
•             Επιμέλεια Παρουσίασης: ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΗ ΕΠΕ
•             Εξοπλισμός φωτισμού: Illum Lighting, MARAKAKI Luxuryliving, Customlightnow, Lighting Showroom
•             Έπιπλα & Ειδικές κατασκευές: Zaira Collection, MARAKAKI Luxuryliving, INSTYLE I. Τσουχλαράκης
•             Επενδύσεις: Progetto, Akron SA, Sbo Marbles, Μαρμαροδιακοσμητική Διγενάκης
PHOTO GALLERY

CLOSE
ΣΤΕΙΛΕ ΜΗΝΥΜΑ
Thank you for your message. The Exhibitor will be informed and reply to you the soonest possible.
Ευχαριστούμε για το μήνυμά σας. Ο Εκθέτης θα ενημερωθεί και θα σας απαντήσει το συντομότερο.
Thank you for your message. The Visitor will be informed and reply to you the soonest possible.
Ευχαριστούμε για το μήνυμά σας. Ο Επισκέπτης θα ενημερωθεί και θα σας απαντήσει το συντομότερο.
ΕΠΙΒΕΒΑΙΩΣΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ ΣΕ HOTELIER WORKSHOP
ΕΠΙΒΕΒΑΙΩΣΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ

Είστε σίγουροι ότι θέλετε να παρακολουθήσετε το πιο κάτω Workshop;

Παρακαλώ επιβεβαιώστε τη συμετοχή σας.

{{workshop.name_gr}}

{{workshop.day}}

{{workshop.start_hour}}:{{workshop.start_minutes}} - {{workshop.end_hour}}:{{workshop.end_minutes}}
Η ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΑΣ ΣΤΟ WORKSHOP
Η ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΑΣ ΕΠΙΒΕΒΑΙΩΘΗΚΕ

Ευχαριστούμε για την εγγραφή σας σε αυτό το Workshop! Μπορείτε να κατεβάσετε το εισιτήριό σας πατώντας εδώ.

Ευχαριστούμε για την εγγραφή σας!

Η ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΑΣ ΣΤΟ IOO% HOTEL SHOW

Ευχαριστούμε πολύ για το ενδιαφέρον σας για την έκθεση IOO% Hotel Show! Για να ολοκληρωθεί η διαδικασία εγγραφής σας στο σύστημα, θα πρέπει να ανοίξετε το σύνδεσμο επιβεβαίωσης που έχει αποσταλεί στο email σας. Με αυτόν τον τρόπο, θα μπορέσετε να κατεβάσετε το εισιτήριό σας για να επισκεφθείτε την έκθεση, να κλείσετε ραντεβού με τους εκθέτες, αλλά και να κάνετε εγγραφή στα Workshops.


Μείνετε ενημερωμένοι για όλα τα νέα του IOO% Hotel Show ακολουθώντας μας στα Social Media