{{user.name}}
IOO%
HOTEL
SHOW
TO LUXURY
ΕΚΘΕΣΙΑΚΟ EVENT
ΓΙΑ ΠΟΛΥΤΕΛΗ
ΚΑΤΑΛΥΜΑΤΑ &
ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ
ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ
18>20
ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ
2023
MEC
ΠΑΙΑΝΙΑΣ
ΕΙΣΟΔΟΣ ΕΠΙΣΚΕΠΤΗΣ ΕΚΘΕΤΗΣ ΕΓΓΡΑΨΟΥ
ΣΑΝ ΕΠΙΣΚΕΠΤΗΣ
ΕΓΓΡΑΨΟΥ ΣΤΑ
IOO% HOTEL WORKSHOPS
EN
GR

Domus Renier Boutique Hotel

Υπεύθυνος Επικοινωνίας: Βεργίνη Ευαγγελία

Εταιρεία: Domus Renier Boutique Hotel

Φωτογράφος: Δράζος Χρήστος

Ιστοσελίδα: http://www.domusrenier.gr

Email: info@domusrenier.gr

Τηλέφωνο: 28210/88806

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ

Ιστορικά στοιχεία: Το 1207 το Δουκάτο της Κρήτης δίνεται ως φέουδο στον Dandolo Renier, με την υποχρέωση να συντηρεί δικό του στρατό και να το προστατεύει από τους πειρατές. Το Μέγαρο Renier, τμήμα του οποίου είναι το Domus Renier Boutique Hotel, θεμελιώθηκε το 1608, όπως μαρτυρά η επιγραφή πάνω στην εντυπωσιακή αψίδα της  εισόδου. Η κυριαρχία των Ενετών έληξε το 1699, με την οριστική επικράτηση των Οθωμανών. Στο Domus Renier BoutiqueHotel οι αρχιτέκτονες αποφάσισαν να «φωτίσουν» και τις δύο περιόδους του κτιρίου, την ενετική και την οθωμανική,  μέσα από μία σύγχρονη αρχιτεκτονική προσέγγιση.

Στοιχεία αναπαλαίωσης: Οι εργασίες αναπαλαίωσης (το συνολικό αποτέλεσμα υπογράφουν οι αρχιτέκτονες Αριστομένης και Γιώργος Βαρουδάκης και ο διακοσμητής Γιώργος Χρυσοχόου)ξεκίνησαν στο τέλος του 2013 και ολοκληρώθηκαν τον Ιούνιο  του 2016. Αποτέλεσμα αυτών; Το Domus Renier Boutique Hotel, ένα πολυτελές μικρό ξενοδοχείο με 9 δωμάτια και σουίτες  διαφορετικά μεταξύ τους ως προς το μέγεθος, την επίπλωση και τα μπάνια.  

Τεχνική έκθεση

Το αρχοντικό της οικογένειας Renier είναι από τα λίγα κτίρια στο ενετικό λιμάνι που έχει δύο χαρακτηριστικές προσόψεις: μία πάνω στο θαλάσσιο μέτωπο του ενετικού λιμανιού και μία στην οδό Μόσχων. Το κτίριο, αν και κτίστηκε την Ενετοκρατία, έχει υποστεί σημαντικές αλλαγές την περίοδο της Τουρκοκρατίας, με σημαντικότερη την προσθήκη του κλειστού εξώστη στον τρίτο όροφο στην πρόσοψη της ακτής Κουντουριώτη. Η χρήση του ως τουριστικό κατάλυμα  υψηλών προδιαγραφών- διατηρεί και επαναδιατυπώνει την σημαντική ταυτότητα του κτιρίου ως «αρχοντικό» της μεσαιωνικής πόλης και μάλιστα στο πιο αναγνωρίσιμο και προβεβλημένο σημείο της. Για το λόγο αυτό ήταν αναγκαία η διατήρηση και ανάδειξη όλων των διακριτών φάσεων του κτιρίου, αλλά και το στίγμα, με όσο το δυνατόν περισσότερη συνείδηση και γνώση, μιας σύγχρονης πολυεπίπεδης παρέμβασης. Ως εκ τούτου, στη διαδικασία αποκατάστασης και επανάχρησης διατηρήθηκαν οι λιθοδομές, με αφαίρεση των σαθρών σοβάδων και αποκάλυψη της παθολογίας τους, ώστε να γίνει επιμελής στερέωσή τους με σύγχρονα κονιάματα.  Παράλληλα διατηρήθηκαν και στερεώθηκαν οι τοίχοι από τσασμά που βρίσκονται σε συνέχεια καθ’ ύψος των λιθοδομών και οι οποίοι ήταν σε καλή κατάσταση. Εξειδικευμένο συνεργείο στερέωσε και συμπλήρωσε τις οροφογραφίες, οι οποίες ολοκληρώθηκαν με την επιμέλεια ειδικού ζωγράφου. Στα ξύλινα ταβάνια έγινε πιστή ανακατασκευή των αρχικών. Για τα ξύλινα δάπεδα επιλέχτηκε παλαιωμένος δρυς.Οι δοκοί των δαπέδων, των δωματίων και τα ζευκτά της στέγης αντικαταστάθηκαν και προσαρμόστηκαν στις αποκατεστημένες πλέον λιθοδομές.  Χρησιμοποιήθηκε ξυλεία με διατομές μεγαλύτερες από 20Χ20 από συμπαγείς κορμούς κωνοφόρων.Ένας κύβος από ξύλο και γυαλί δημιουργήθηκε για να στεγάσει τις ανάγκες των λουτρών, αποστασιοποιημένος από τους παλαιότερους συντηρημένους τοίχους και οροφές, ώστε να μπορεί να αφαιρεθεί σε μία μελλοντική επανάχρηση χωρίς να διαταράσσεται το κατασκευαστικό ιστορικό των σημαντικών φάσεων του κτηρίου.Στην πάνω πλευρά του κύβου, σε όσα δωμάτια υπήρχαν ενδείξεις οντά, κατασκευάστηκαν πατάρια με μικρό καθιστικό και γραφείο.Η κεντρική σκάλα ανακατασκευάστηκε, επίσης. Ο τύπος του ασανσέρ που επιλέχτηκε- διάτρητη σιδερένια καμπίνα- δένει αρμονικά με το κτίριο και αποκαλύπτει σταδιακά στους χρήστες την ομορφιά και την ιδιαιτερότητα των ορόφων.

Διακοσμητικές λεπτομέρειες

Οι τοίχοι των δωματίων και των κοινόχρηστων χώρων είναι βαμμένοι με την τεχνοτροπία stucco veneziano. Η βασική επίπλωση των δωματίων είναι χειροποίητη, με κυρίαρχα τα επαναλαμβανόμενα διάτρητα μοτίβα, εμβλήματα της ενετικής κυριαρχίας. Τα κρεβάτια, διακοσμημένα με χρυσές λεπτομέρειες, σφραγίζονται με πυρογραφίες από οικόσημα των μελών της οικογένειας και άλλα βενετσιάνικα μοτίβα. Στα μπάνια κυριαρχεί το ξύλο και το γυαλί. Οι νιπτήρες είναι customized από λευκό κόριαν, πάνω στο οποίο σκαλίστηκε το λογότυπο του ξενοδοχείου, το όποιο είναι το ίδιο το έμβλημα του οίκου Renier. Οι καμπίνες είναι εξοπλισμένες με τεχνικές τελευταίας τεχνολογίας και άρτιας αισθητικής προσφέροντας διαφορετικές επιλογές: χαμάμ, στήλες μασάζ με ειδικές πιέσεις νερού, χρωματοθεραπεία.

Οι τοίχοι είναι διακοσμημένοι με γκραβούρες εποχής σε πολύτιμες κορνίζες από τη συλλογή της ιδιοκτήτριας. Στο lobby κυριαρχεί ο χειροποίητος μοντέρνος πολυέλαιος, το τραπέζι της ρεσεψιόν από ρουστίκ δρυ και τα έπιπλα του ιταλικού οίκου Billiani.
Ανάμεσα στον πρώτο και δεύτερο όροφο ανεβαίνοντας τη σκάλα δημιουργήθηκε μία βιτρίνα. Εκεί εκθέτονται κάποια πρωτότυπα τμήματα των γύψινων διακοσμητικών του σαλονιού (που τώρα φιλοξενεί την honeymoon suite), καθώς και διάφορα αντικείμενα που βρέθηκαν στο αρχοντικό και ανήκαν στους προηγούμενους ιδιοκτήτες του. Η  παλιά κουζίνα των Renier με την μεγάλη καπνοδόχο του 16ου αιώνα που διαπερνά το κτίριο από τον 1ο  έως τον 3ο όροφο, έχει γίνει αίθουσα πρωινού. Το τζάκι αναστηλώθηκε με παλιά μαντέμια που βρέθηκαν στο αρχοντικό και είχαν άλλη χρήση. Στο σταυροθόλιο της αίθουσας του πρωινού τοποθετήθηκε εκτοξευμένο μαρμαροκονίαμα. Πέτρες και μάρμαρα που βρέθηκαν στο αρχοντικό σε καλή κατάσταση κόπηκαν, καθαρίστηκαν και με την επιμέλεια του διακοσμητή τοποθετήθηκαν αριστοτεχνικά στο χώρο. Ο επιβλητικός χρυσός καθρέφτης στο χώρο του καθιστικού είναι αυθεντικός βενετσιάνικος. Aμέσως μετά την πόρτα της εισόδου από την ακτή Κουντουριώτη, κάτω από την πέτρινη καμάρα βρίσκεται η πρωτότυπη ροζέτα που υπήρχε στον προθάλαμο του αρχοντικού. Εκεί τοποθετήθηκε τμήμα από τοιχογραφία του σπιτιού μαζί με ξύλινα δοκάρια που έχουν ακόμα πάνω τους χειροποίητα καρφιά.

PHOTO GALLERY

CLOSE
ΣΤΕΙΛΕ ΜΗΝΥΜΑ
Thank you for your message. The Exhibitor will be informed and reply to you the soonest possible.
Ευχαριστούμε για το μήνυμά σας. Ο Εκθέτης θα ενημερωθεί και θα σας απαντήσει το συντομότερο.
Thank you for your message. The Visitor will be informed and reply to you the soonest possible.
Ευχαριστούμε για το μήνυμά σας. Ο Επισκέπτης θα ενημερωθεί και θα σας απαντήσει το συντομότερο.
ΕΠΙΒΕΒΑΙΩΣΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ ΣΕ HOTELIER WORKSHOP
ΕΠΙΒΕΒΑΙΩΣΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ

Είστε σίγουροι ότι θέλετε να παρακολουθήσετε το πιο κάτω Workshop;

Παρακαλώ επιβεβαιώστε τη συμετοχή σας.

{{workshop.name_gr}}

{{workshop.day}}

{{workshop.start_hour}}:{{workshop.start_minutes}} - {{workshop.end_hour}}:{{workshop.end_minutes}}
Η ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΑΣ ΣΤΟ WORKSHOP
Η ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΑΣ ΕΠΙΒΕΒΑΙΩΘΗΚΕ

Ευχαριστούμε για την εγγραφή σας σε αυτό το Workshop! Μπορείτε να κατεβάσετε το εισιτήριό σας πατώντας εδώ.

Ευχαριστούμε για την εγγραφή σας!

Η ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΑΣ ΣΤΟ IOO% HOTEL SHOW

Ευχαριστούμε πολύ για το ενδιαφέρον σας για την έκθεση IOO% Hotel Show! Για να ολοκληρωθεί η διαδικασία εγγραφής σας στο σύστημα, θα πρέπει να ανοίξετε το σύνδεσμο επιβεβαίωσης που έχει αποσταλεί στο email σας. Με αυτόν τον τρόπο, θα μπορέσετε να κατεβάσετε το εισιτήριό σας για να επισκεφθείτε την έκθεση, να κλείσετε ραντεβού με τους εκθέτες, αλλά και να κάνετε εγγραφή στα Workshops.


Μείνετε ενημερωμένοι για όλα τα νέα του IOO% Hotel Show ακολουθώντας μας στα Social Media