{{user.name}}
IOO%
HOTEL
SHOW
TO LUXURY
ΕΚΘΕΣΙΑΚΟ EVENT
ΓΙΑ ΠΟΛΥΤΕΛΗ
ΚΑΤΑΛΥΜΑΤΑ &
ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ
ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ
Crete
Seasonal
Edition
Athens
Main
Event
ΕΙΣΟΔΟΣ ΕΠΙΣΚΕΠΤΗΣ ΕΚΘΕΤΗΣ ΕΓΓΡΑΨΟΥ
ΣΑΝ ΕΠΙΣΚΕΠΤΗΣ
ΕΓΓΡΑΨΟΥ ΣΤΑ
IOO% HOTEL WORKSHOPS
EN
GR

Living the Oblique

Υπεύθυνος Επικοινωνίας: Μαρία Βλάχου

Εταιρεία: gnb architects

Φωτογράφος: duee.studio

Ιστοσελίδα: https://www.gnb-architects.com

Email: info@gnb-a.com

Τηλέφωνο: 210/8065200

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ

Σκοπός της πρότασης είναι η ανάδειξη της κατακερματισμένης τοπογραφίας μέσα από μια ενιαία χειρονομία, η οποία προκύπτει από τη διαγώνια κλίση της πλαγιάς του λόφου. Βρίσκεται σε έναν λόφο κοντά στην Ερμούπολη και με θέα στην Άνω Σύρο, πρωτεύουσα των Κυκλάδων. Αυτή η σύγχρονη εξοχική κατοικία σχεδιάστηκε ως αντανάκλαση της ευαισθησίας της τοπογραφίας, η οποία συντελείται από στοιχεία όπως: τις ξερολιθιές, την αμφιθεατρικότητα του τοπίου, τη θέα στον απέναντι λόφο και τα βράχια, τα γειτονικά χωράφια, τα χαμόσπιτα και τα κοτέτσια. Το αδάμαστο τοπίο ήταν η αφετηρία του σχεδιασμού.

Το ερώτημα που τέθηκε ήταν πώς να εισάγουμε ένα ξένο αντικείμενο –την κατοίκηση– σε αυτό το κατακερματισμένο–μη φιλικό τοπίο, αναδεικνύοντας τα στοιχεία του και χωρίς να αλλοιώνεται ο χαρακτήρας του.

Αντί η πρόταση να προσπαθήσει να μιμηθεί το πληθωρικό τοπίο, τοποθετείται στο οικόπεδο ως αντικείμενο, ενοποιώντας και αναδεικνύοντάς το. Το τοπίο και το κτήριο γίνονται αντιληπτά ως δύο διακριτά στοιχεία, που μαζί δημιουργούν μια νέα οντότητα. Δύο αντικρουόμενα αντικείμενα, που ζουν σε συμβίωση, ενισχύουν το ένα το άλλο και αλληλοσυμπληρώνονται.

Το οικόπεδο έχει έντονη κλίση και ιδιαίτερη διαμόρφωση: είναι πολύ μακρύ και στενό και προσανατολισμένο στον βορειοανατολικό άξονα. Ως αποτέλεσμα αυτής της διαμόρφωσης, λειτουργεί ως καταφύγιο από τον καυτό μεσογειακό ήλιο και αντικρίζει μια ιδιαίτερη φυσική θέα. Ο δομημένος χώρος δεν ξεπερνά τα 200τ.μ. Η ανάγκη δημιουργίας ενός προστατευόμενου καταφυγίου, σε θέση αφοπλιστικής θέας αλλά εκτεθειμένο στους ισχυρούς βόρειους ανέμους, μας οδήγησε στην απόφαση να εισχωρήσουμε στην πλαγιά και να οργανώσουμε ένα σύνολο χώρων σε ευθυγράμμιση με το αμφιθεατρικό τοπίο. Τα κτήρια εγγράφονται σε έναν περιμετρικό τοίχο, ο οποίος τα περικλείει στο εσωτερικό του και αφήνει ανέγγιχτο τον περιβάλλοντα χώρο, ως μέρος του τοπίου. Οι διαμήκεις τοίχοι από ξερολιθιά σκιαγραφούν και προστατεύουν τους εσωτερικούς και υπαίθριους χώρους. Σε αντίθεση με τους στιβαρούς πέτρινους τοίχους, οι εγκάρσιες προσόψεις είναι λευκός σοβάς και μπορούν να ανοίξουν κατά μήκος τους. Το μπροστινό μέρος είναι πλήρως ανοιχτό στη βόρεια όψη, ενώ τα πίσω πλαϊνά παράθυρα ενισχύουν τη ροή του αέρα και αφήνουν το φως μέσα στην κατοικία.

Η πρόταση μπορεί να περιγραφεί ως μια δραματική χειραγώγηση του τοπίου, που προσφέρει στεγασμένους και ορισμένους χώρους εντός των αυστηρών χαράξεων.

Η σύνθεση υπογραμμίζεται από την κλίση της πλαγιάς όπου βρίσκεται. Η μορφολογία πηγάζει από τον τόπο και την ένταση που παράγει η διαγώνιος της πλαγιάς. Προκειμένου να εκμεταλλευτεί πλήρως τη θέα, το κτήριο εκτείνεται αμφιθεατρικά. Έτσι η κτηριακή μάζα χωρίζεται σε δύο κατοικίες, με το πρόγραμμα να αναπτύσσεται σε πολλά ημι-επίπεδα που συνδέονται εσωτερικά –οριζόντια και κάθετα–, λαμβάνοντας υπόψη ότι το σπίτι έχει δύο αναγνώσεις: το εσωτερικό, όπου η ζωή λαμβάνει χώρα σε λίγο ή πολύ συμβατικούς χώρους, και τους υπαίθριους χώροι που διατάσσονται από μια σειρά από φυσικά επίπεδα και αναχώματα. Ο υπαίθριος χώρος απλώνεται στην ενδιάμεση επίπεδη επιφάνεια, προσαρμόζεται στη φυσική μορφολογία του εδάφους και έτσι φαίνεται να εντάσσεται φυσικά και με απόλυτη ελευθερία στα επίπεδα-ταμπάνια, με τους υγρούς υπαίθριους χώρους-κολυμβητικές δεξαμενές, που λειτουργούν ως το κέντρο της ζωής το καλοκαίρι σε ένα νησί. Η διαγώνιος αυστηρή αυτή χειρονομία αυξάνει την πλήρη εμπειρία του χρήστη τόσο στον εσωτερικό όσο και στον υπαίθριο χώρο, μια ισορροπία ανάμεσα στο φυσικό και ανθρωπογενές τοπίο.


Living the Oblique

Είδος: villa

Τοποθεσία: Σύρος, Ελλάδα

Εμβαδόν οικοπέδου: 4.000,00 τ.μ.

Επιφάνεια: 200,00 τ.μ.

Χρόνος μελέτης: 2022-2023


Συντελεστές Έργου:

Αρχιτεκτονική μελέτη: gnb architects

Ομάδα μελέτης gnb: Νίκος Παούρης, Ιωάννα Τζόρβα

Μελέτη εσωτερικών χώρων: gnb architects

Μελέτη φωτισμού: gnb architects

Αρχιτεκτονική τοπίου: gnb architects

Φωτορεαλιστικές απεικονίσεις: duee.studio




PHOTO GALLERY

CLOSE
ΣΤΕΙΛΕ ΜΗΝΥΜΑ
Thank you for your message. The Exhibitor will be informed and reply to you the soonest possible.
Ευχαριστούμε για το μήνυμά σας. Ο Εκθέτης θα ενημερωθεί και θα σας απαντήσει το συντομότερο.
Thank you for your message. The Visitor will be informed and reply to you the soonest possible.
Ευχαριστούμε για το μήνυμά σας. Ο Επισκέπτης θα ενημερωθεί και θα σας απαντήσει το συντομότερο.
ΕΠΙΒΕΒΑΙΩΣΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ ΣΕ HOTELIER WORKSHOP
ΕΠΙΒΕΒΑΙΩΣΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ

Είστε σίγουροι ότι θέλετε να παρακολουθήσετε το πιο κάτω Workshop;

Παρακαλώ επιβεβαιώστε τη συμετοχή σας.

{{workshop.name_gr}}

{{workshop.day}}

{{workshop.start_hour}}:{{workshop.start_minutes}} - {{workshop.end_hour}}:{{workshop.end_minutes}}
Η ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΑΣ ΣΤΟ WORKSHOP
Η ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΑΣ ΕΠΙΒΕΒΑΙΩΘΗΚΕ

Ευχαριστούμε για την εγγραφή σας σε αυτό το Workshop! Μπορείτε να κατεβάσετε το εισιτήριό σας πατώντας εδώ.

Ευχαριστούμε για την εγγραφή σας!

Η ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΑΣ ΣΤΟ IOO% HOTEL SHOW

Ευχαριστούμε πολύ για το ενδιαφέρον σας για την έκθεση IOO% Hotel Show! Για να ολοκληρωθεί η διαδικασία εγγραφής σας στο σύστημα, θα πρέπει να ανοίξετε το σύνδεσμο επιβεβαίωσης που έχει αποσταλεί στο email σας. Με αυτόν τον τρόπο, θα μπορέσετε να κατεβάσετε το εισιτήριό σας για να επισκεφθείτε την έκθεση, να κλείσετε ραντεβού με τους εκθέτες, αλλά και να κάνετε εγγραφή στα Workshops.


Μείνετε ενημερωμένοι για όλα τα νέα του IOO% Hotel Show ακολουθώντας μας στα Social Media