{{user.name}}
IOO%
HOTEL
SHOW
TO LUXURY
ΕΚΘΕΣΙΑΚΟ EVENT
ΓΙΑ ΠΟΛΥΤΕΛΗ
ΚΑΤΑΛΥΜΑΤΑ &
ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ
ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ
Crete
Seasonal
Edition
Athens
Main
Event
ΕΙΣΟΔΟΣ ΕΠΙΣΚΕΠΤΗΣ ΕΚΘΕΤΗΣ ΕΓΓΡΑΨΟΥ
ΣΑΝ ΕΠΙΣΚΕΠΤΗΣ
ΕΓΓΡΑΨΟΥ ΣΤΑ
IOO% HOTEL WORKSHOPS
EN
GR

Homa Vagia

Υπεύθυνος Επικοινωνίας: Ηλιάνα Κερεστετζή

Εταιρεία: MOLD Architects

Φωτογράφος: Παναγιώτης Βουμβάκης

Ιστοσελίδα: https://moldarchitects.com

Email: info@moldarchitects.com

Τηλέφωνο: 211/2131952

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ

Το HOMA είναι μια μικρή τουριστική μονάδα 180τμ. στη Βαγιά Σερίφου. Η μελέτη του έγινε το 2021 και η αποπεράτωσή του τον Ιούλιο του 2022. Η κατασκευή, που διήρκεσε 16 μήνες, έγινε από τον Κώστα Φαμελιάρη και το συνολικό κόστος έφτασε τις 500.000 ευρώ.

Αποτελείται από 3 ανεξάρτητα καταλύματα με 2 υπνοδωμάτια και μικρό χώρο διημέρευσης. Οι εξωτερικοί χώροι, αναλογικά σαφώς εκτενέστεροι των εσωτερικών, περιλαμβάνουν εξωτερικές κουζίνες, καθιστικά, τραπεζαρίες και ιδιωτικές πισίνες για το κάθε κατάλυμα. Επιπλέον, έχουν προβλεφθεί βοηθητικοί χώροι που συνεισφέρουν στη λειτουργικότητα των καταλυμάτων (πλυντηρίου, λινοθήκη, δωμάτιο επιστάτη, μηχανοστάσια).

Το έργο αποτελεί μια προσπάθεια ανάδειξης της ιστορίας του νησιού μέσω του σύγχρονου σχεδιασμού. Εντάσσεται αρμονικά στο φυσικό περιβάλλον και παράλληλα είναι σαφώς αναγνωρίσιμο  από τη χαρακτηριστική, επίπεδη, διάτρητη οροφή του, που λειτουργεί ως τεχνητή προέκταση της βραχώδους πλαγιάς. Ο λειτουργικός σχεδιασμός δημιουργεί άνετους και με πλήρη ιδιωτικότητα χώρους διαβίωσης, προσφέροντας δυνατότητες πολλαπλών σεναρίων κατοίκησης μέσω διαφορετικών χωρικών ποιοτήτων εξωτερικών χώρων. Η εμπειρία ξεπερνάει τα όρια μιας τυπικής ξενοδοχειακής μονάδας, καθώς η ίδια η αρχιτεκτονική σύνθεση λειτουργεί αφηγηματικά, αναβιώνοντας ένα σενάριο κατοίκησης βασισμένο στις ιστορικές στοές των μεταλλείων της Σερίφου.

Το ιστορικό πλαίσιο:  < Σημείο >  < Γραμμή >  < Επίπεδο >

Το πλαίσιο μέσα στο οποίο δημιουργήθηκε το έργο είναι ο Νότος της Σερίφου, μια περιοχή άρρηκτα συνδεδεμένη με μια έντονη μεταλλευτική δραστηριότητα. Ίχνη των εγκαταστάσεων των μεταλλείων -που λειτούργησαν από τα τέλη του 19ου αιώνα για περίπου 90 χρόνια- βρίσκονται διάσπαρτα στην ευρύτερη περιοχή και σηματοδοτούν την ύπαρξη ενός «δεύτερου επιπέδου κατοίκησης» - ενός πλούσιου εδάφους και μιας πολύ σημαντικής πολιτιστιστικής κληρονομιάς.

< Σημείο > Οι οπές σε μέγεθος δωματίου που προέκυψαν από τις εξορύξεις, υποδηλώνουν την είσοδο σε ένα δεύτερο υπόγειο δίκτυο στοών, κάτω από το φυσικό επίπεδο του εδάφους.

< Γραμμή > Στην επιφάνεια, τα λιθόστρωτα μονοπάτια καθώς και το δίκτυο των σιδηροδρομικών γραμμών των βαγονιών, υπογραμμίζουν έντονες χαράξεις που εμβληματικά εντάσσονται στο άναρχο φυσικό τοπίο.

< Επίπεδο > Οι χαράξεις αυτές παράγουν εκτεταμένες επίπεδες επιφάνειες, που λειτουργούν ως τεχνητές προεκτάσεις του επικλινούς εδάφους.

Η σύνθεση

Η αναγνώριση των δομών αυτών και η πρόθεση αναβίωσης ενός σεναρίου κατοίκησης κάτω από την επιφάνεια του φυσικού εδάφους αποτέλεσαν τον κεντρικό άξονα του σχεδιασμού.

Εκμεταλλευόμενοι τη φυσική κοιλότητα του οικοπέδου χαράζουμε δύο τεθλασμένες γραμμές (ΓΡΑΜΜΗ) που χάνονται στο τοπίο. Οι δύο αυτές χαράξεις ορίζουν αντίστοιχα δύο επίπεδα πλατώματα (ΕΠΙΠΕΔΟ), στα οποία χωροθετούνται τα καταλύματα (ένα στο πρώτο επίπεδο και δυο στο δεύτερο). Τα τρία καταλύματα τοποθετούνται σε μεταξύ τους στροφή, εξασφαλίζοντας την απαραίτητη ιδιωτικότητα της κάθε μονάδας και παράλληλα ελαφρώς διαφοροποιημένες οπτικές προς τη θάλασσα.

Τα καταλύματα προσεγγίζονται από το δώμα μέσα από επιμήκεις οπές, με μία γραμμική σκάλα που σηματοδοτεί την είσοδο στο υπέδαφος -στο «νέο» επίπεδο κατοίκησης κάτω από την επιφάνεια του εδάφους.

Κατ' αναλογίαν των οπών (ΣΗΜΕΙΟ) που αποτελούσαν και τη μοναδική πηγή φωτισμού στις σκοτεινές στοές των μεταλλείων, τα αίθρια, οι σκάλες και οι πισίνες προκύπτουν από τις τετράγωνες και ορθωνικές μάζες που αφαιρούνται από τα επίπεδα, δημιουργώντας εναλλαγές πλήρους και κενού.

Οι οπές αυτές ενισχύουν παράλληλα και τον βιοκλιματικό χαρακτήρα της σύνθεσης, καθώς προσφέρουν διαμπερότητα στους χώρους διαβίωσης, ευνοούν τη διαρκή ροή φρέσκου αέρα και  παρέχουν φυσικό φωτισμό.

Τα υλικά που χρησιμοποιήθηκαν, o έγχρωμος οικολογικός σοβάς στο χρώμα του χώματος, τα χτιστά έπιπλα από λευκό εμφανές σκυρόδεμα, το ξύλο και τα φυσικά βράχια που πλαισιώνουν την κατασκευή, υπογραμμίζουν την απλότητα και τη μονολιθικότητα μιας σύνθεσης που μοιάζει το προϊόν μιας γλυπτικής επεξεργασίας του φυσικού εδάφους. 


Συντελεστές & Προμηθευτές Ξενοδοχειακού Εξοπλισμού:

Τitle: HOMA VAGIA

Location: Vagia, Serifos Island, Cyclades

Plot: 5.500m²

Gross area: 180 m²

Design: 2021

Construction: 2022

Architectural design: Mold architects - Iliana Kerestetzi

Design team: Iliana Kerestetzi, Konstantinos Vlachoulis, Maria Vretou

Stuctural design: Technodynamics

MEP design: Agapakis consultants

Lighting design: IFI group

Plaster: Stonecrete, Borovas

Frames: VIEKKO Frames

Lighting Design: IFI Group

Landscape (Plantation-Irrigation): Kipeusis

Pools: Crystal Pools

Decorative Lights: Kraal Lighting

PHOTO GALLERY

CLOSE
ΣΤΕΙΛΕ ΜΗΝΥΜΑ
Thank you for your message. The Exhibitor will be informed and reply to you the soonest possible.
Ευχαριστούμε για το μήνυμά σας. Ο Εκθέτης θα ενημερωθεί και θα σας απαντήσει το συντομότερο.
Thank you for your message. The Visitor will be informed and reply to you the soonest possible.
Ευχαριστούμε για το μήνυμά σας. Ο Επισκέπτης θα ενημερωθεί και θα σας απαντήσει το συντομότερο.
ΕΠΙΒΕΒΑΙΩΣΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ ΣΕ HOTELIER WORKSHOP
ΕΠΙΒΕΒΑΙΩΣΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ

Είστε σίγουροι ότι θέλετε να παρακολουθήσετε το πιο κάτω Workshop;

Παρακαλώ επιβεβαιώστε τη συμετοχή σας.

{{workshop.name_gr}}

{{workshop.day}}

{{workshop.start_hour}}:{{workshop.start_minutes}} - {{workshop.end_hour}}:{{workshop.end_minutes}}
Η ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΑΣ ΣΤΟ WORKSHOP
Η ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΑΣ ΕΠΙΒΕΒΑΙΩΘΗΚΕ

Ευχαριστούμε για την εγγραφή σας σε αυτό το Workshop! Μπορείτε να κατεβάσετε το εισιτήριό σας πατώντας εδώ.

Ευχαριστούμε για την εγγραφή σας!

Η ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΑΣ ΣΤΟ IOO% HOTEL SHOW

Ευχαριστούμε πολύ για το ενδιαφέρον σας για την έκθεση IOO% Hotel Show! Για να ολοκληρωθεί η διαδικασία εγγραφής σας στο σύστημα, θα πρέπει να ανοίξετε το σύνδεσμο επιβεβαίωσης που έχει αποσταλεί στο email σας. Με αυτόν τον τρόπο, θα μπορέσετε να κατεβάσετε το εισιτήριό σας για να επισκεφθείτε την έκθεση, να κλείσετε ραντεβού με τους εκθέτες, αλλά και να κάνετε εγγραφή στα Workshops.


Μείνετε ενημερωμένοι για όλα τα νέα του IOO% Hotel Show ακολουθώντας μας στα Social Media