{{user.name}}
IOO%
HOTEL
SHOW
TO LUXURY
ΕΚΘΕΣΙΑΚΟ EVENT
ΓΙΑ ΠΟΛΥΤΕΛΗ
ΚΑΤΑΛΥΜΑΤΑ &
ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ
ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ
Athens Main
Event
9-11 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2024
ΕΙΣΟΔΟΣ ΕΠΙΣΚΕΠΤΗΣ ΕΚΘΕΤΗΣ ΕΓΓΡΑΨΟΥ
ΣΑΝ ΕΠΙΣΚΕΠΤΗΣ
EN
GR

Metamorphosis Yoga Shala in Portugal

Υπεύθυνος Επικοινωνίας: Κωνσταντίνος Γιαννιώτης

Εταιρεία: Yanniotis & Associates | Architects & Consulting Engineers

Φωτογράφος: Βασίλης Συμεωνίδης

Ιστοσελίδα: https://www.yanniotis-arch.gr/

Email: c.yanniotis@yanniotis-arch.gr ; info@yanniotis-arch.gr

Τηλέφωνο: 210/3246840

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ

Το έργο βρίσκεται σε μια δασική περιοχή της κεντρικής Πορτογαλίας στην Amieira, σε ένα παλιό εγκαταλελειμμένο αγρόκτημα το οποίο έχει μετατραπεί σε κέντρο αναψυχής γιόγκα. Αυτή η πρόταση αποτελεί τη συμμετοχή του Γραφείου σε Διεθνή Διαγωνισμό Αρχιτεκτονικής, ο οποίος προέβλεπε τον σχεδιασμό ενός επιπλέον χώρου Yoga Shala στο υπάρχον συγκρότημα.

Το κτιριολογικό πρόγραμμα περιλαμβάνει, εκτός από το νέο κτίριο της Yoga Shala με το ενσωματωμένο Αίθριο, τις οργανικές νησίδες Ξηροτοπίου, το Υπόσκαφο Πέτρινο Teahouse και τα αλλεπάλληλα Επίπεδα δημιουργικής και θεραπευτικής Καλλιέργειας. Ο όγκος του Teahouse παίζει τον ρόλο και του ουδέτερου βάθους, ενώ οι οργανικές νησίδες κήπου ορίζουν τη διάταξη των διαδρομών κυκλοφορίας και των χώρων του υπαίθριου καθιστικού. Το Αίθριο με την Ελιά στο εσωτερικό προσθέτει χωρική ποιότητα, ενώ οι καλλιεργητικές δραστηριότητες ενισχύουν την εμπειρία των επισκεπτών.

Οι χρήσεις είναι ισόγειες, προσβάσιμες τόσο εντός όσο και εκτός του οργανικού διαμορφωμένου όγκου του νέου κτιρίου. Υπάρχουν δύο ανεξάρτητες είσοδοι, η μία οδηγεί στη Shala και η άλλη στο Αίθριο. Τα φαρδιά ανοίγματα επιτρέπουν τον άμεσο φυσικό φωτισμό, ενισχύοντας τη φιλόξενη ατμόσφαιρα του χώρου. Η αποθήκευση του εξοπλισμού γιόγκα είναι ενσωματωμένη στην ξύλινη κατασκευή του κτιρίου, κάτω από τον περιμετρικό πάγκο καθιστικού, καθώς και σε ράφια μεταξύ των κύριων δομικών δοκών. Τα ειδικά υφάσματα για Aerial Yoga μπορούν να κρεμαστούν από τις ξύλινες δοκούς, υποστηρίζοντας αυτή τη δραστηριότητα με ασφάλεια.

Η γεωμετρία του νέου κτιρίου της Yoga Shala εμπνέεται από το Κουκούλι του μεταξοσκώληκα. Η Μεταμόρφωση της γήινης Κάμπιας, που μέσω μιας σύνθετης βιολογικής διαδικασίας μετατρέπεται σε μια αέρινη Πεταλούδα, είναι η βασική ιδέα πίσω από τη μορφή και την κατασκευή του κτιρίου. Η πρακτική της γιόγκα άλλωστε είναι ένα προσωπικό ταξίδι προς τη φώτιση και τον Αληθινό Εαυτό. Σημαίνει Σύνδεση, και αυτό το ταξίδι θα είναι αυθεντικό μόνο μέσω της σύλληψης και της συνειδητοποίησης ότι όλα είναι αλληλένδετα.

Η πολύπλοκη γεωμετρία του κουκουλιού περιβάλλει απαλά την κάμπια σε όλη αυτή τη διαδικασία της μεταμόρφωσης. Η γεωμετρική μελέτη του κουκουλιού και η απαραίτητη απλοποίηση της μορφής του, προέκυψαν τελικά από μια επαναληπτική διαδικασία περιστρεφόμενων γεωμετριών μιας τυπικής διατομής κουκουλιού.

Η δομή του κτιρίου αποτελείται από πρωτεύουσες και δευτερεύουσες ξύλινες δοκούς. Ένα οριζόντιο περιμετρικό ράφι ενισχύει την ακαμψία της δομής ενώ χρησιμεύει και ως πάγκος. Η επιδερμίδα του κτιρίου αποτελείται από διαδοχικές στρώσεις φύλλων κόντρα πλακέ θερμομόνωσης, ενώ εξωτερικά επενδύεται από πάνελ τιτανίου στα οποία ενσωματώνονται φωτοβολταϊκά πάνελ. Διαθέτει επαρκή θερμομόνωση για μεγιστοποίηση της ενεργειακής απόδοσης. Τα ανοίγματα επιτρέπουν επαρκή φυσικό φωτισμό και αερισμό. Τα όμβρια και τα γκρίζα νερά καθαρίζονται και αποθηκεύονται σε ειδικές δεξαμενές.

Η Γεωμετρία της Yoga Shala βασίζεται στον Μετασχηματισμό που συμβαίνει μέσα στο Κουκούλι της Πεταλούδας. Η μορφή του κτιρίου και η υλικότητά του έχει επίσης αναφορές στις παραδοσιακές ξύλινες καλύβες. Το κτίριο έτσι προέκυψε από την περιστροφή στον χώρο μιας οργανικής καμπύλης κατά μήκος ενός άξονα που χωρίζει τη φόρμα σε δύο ξεχωριστούς και σαφώς καθορισμένους όγκους, που συνδέονται μεταξύ τους για να δημιουργήσουν τη Shala. Κάθε τμήμα της καμπύλης περιστρέφεται προκειμένου να δημιουργηθεί ένα κλειστό κέλυφος. Το τελικό αποτέλεσμα του γεωμετρικού μετασχηματισμού συμβολίζει το κουκούλι όπως αυτό έχει ανοίξει τη στιγμή που η πεταλούδα έχει μόλις απελευθερωθεί. 

Το πιο απαιτητικό χαρακτηριστικό του σχεδιασμού ήταν η ενσωμάτωση του μεταλλικού οργανικού κτιρίου στο ευρύτερο δασικό τοπίο. Η ανάγκη για μια δυναμική και αναγνωρίσιμη μορφή, που θα λειτουργούσε ως τοπόσημο για το συγκρότημα, οδήγησε στη δημιουργία της βιομορφικής Yoga Shala.


IMAGE CREDITS:

Yanniotis & Associates
PHOTO GALLERY

CLOSE
ΣΤΕΙΛΕ ΜΗΝΥΜΑ
Thank you for your message. The Exhibitor will be informed and reply to you the soonest possible.
Ευχαριστούμε για το μήνυμά σας. Ο Εκθέτης θα ενημερωθεί και θα σας απαντήσει το συντομότερο.
Thank you for your message. The Visitor will be informed and reply to you the soonest possible.
Ευχαριστούμε για το μήνυμά σας. Ο Επισκέπτης θα ενημερωθεί και θα σας απαντήσει το συντομότερο.
ΕΠΙΒΕΒΑΙΩΣΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ ΣΕ HOTELIER WORKSHOP
ΕΠΙΒΕΒΑΙΩΣΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ

Είστε σίγουροι ότι θέλετε να παρακολουθήσετε το πιο κάτω Workshop;

Παρακαλώ επιβεβαιώστε τη συμετοχή σας.

{{workshop.name_gr}}

{{workshop.day}}

{{workshop.start_hour}}:{{workshop.start_minutes}} - {{workshop.end_hour}}:{{workshop.end_minutes}}
Η ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΑΣ ΣΤΟ WORKSHOP
Η ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΑΣ ΕΠΙΒΕΒΑΙΩΘΗΚΕ

Ευχαριστούμε για την εγγραφή σας σε αυτό το Workshop! Μπορείτε να κατεβάσετε το εισιτήριό σας πατώντας εδώ.

Ευχαριστούμε για την εγγραφή σας!

Η ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΑΣ ΣΤΟ IOO% HOTEL SHOW

Ευχαριστούμε πολύ για το ενδιαφέρον σας για την έκθεση IOO% Hotel Show! Για να ολοκληρωθεί η διαδικασία εγγραφής σας στο σύστημα, θα πρέπει να ανοίξετε το σύνδεσμο επιβεβαίωσης που έχει αποσταλεί στο email σας. Με αυτόν τον τρόπο, θα μπορέσετε να κατεβάσετε το εισιτήριό σας για να επισκεφθείτε την έκθεση, να κλείσετε ραντεβού με τους εκθέτες, αλλά και να κάνετε εγγραφή στα Workshops.


Μείνετε ενημερωμένοι για όλα τα νέα του IOO% Hotel Show ακολουθώντας μας στα Social Media