{{user.name}}
IOO%
HOTEL
SHOW
TO LUXURY
ΕΚΘΕΣΙΑΚΟ EVENT
ΓΙΑ ΠΟΛΥΤΕΛΗ
ΚΑΤΑΛΥΜΑΤΑ &
ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ
ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ
Crete
Seasonal
Edition
Athens
Main
Event
ΕΙΣΟΔΟΣ ΕΠΙΣΚΕΠΤΗΣ ΕΚΘΕΤΗΣ ΕΓΓΡΑΨΟΥ
ΣΑΝ ΕΠΙΣΚΕΠΤΗΣ
EN
GR

S Hotel

Υπεύθυνος Επικοινωνίας: Νίκος Σγουρός

Εταιρεία: Νίκος Σγουρός και Συνεργάτες Αρχιτέκτονες & 3SK Στυλιανίδης Αρχιτέκτονες

Φωτογράφος: Γιώργος Ζωντανός

Ιστοσελίδα: http://www.nikosgouros.gr

Email: info@nikosgouros.gr

Τηλέφωνο: 2310/811914

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ

3SK Στυλιανίδης Αρχιτέκτονες : https://3sk.gr/


Ο βασικός προβληματισμός της μελέτης αυτής ήταν η ένταξη στον αστικό ιστό του κέντρου της Θεσσαλονίκης, ενός πολυώροφου κτιρίου με λιτό και  διακριτικό τρόπο ως προς τη σύνθεση των όγκων και των στοιχείων διαμόρφωσης των όψεών του.

Αναπόσπαστο στοιχείο της μελέτης αποτέλεσε η αξιοποίηση της αρχαιολογικής ανασκαφής στη στάθμη του υπογείου του οικοπέδου, όπου βρέθηκαν αρχαιότητες που μαρτυρούν τη διαρκή χρήση του χώρου αυτού από την παλαιοχριστιανική περίοδο έως και τα χρόνια του μεσοπολέμου. Το πιο σημαντικό εύρημα είναι το θαλάσσιο τείχος της Θεσσαλονίκης, που διέρχεται κατά μήκος του οικοπέδου και είναι σε πολύ καλή κατάσταση, το οποίο πρέπει να διατηρηθεί και μάλιστα να είναι επισκέψιμο. Τα υπόλοιπα ευρήματα, που χρονολογούνται από τον 4ο μέχρι τον 14ο αιώνα μ.Χ., παρέμειναν ανέπαφα με σκοπό να είναι προστατευμένα από το κτίριο, ορατά και επισκέψιμα από το υπόγειο.

Το ιδεατό στερεό που προκύπτει από τον συνδυασμό του μικρού πλάτους του πεζοδρόμου με το επιτρεπόμενο ύψος και τον συντελεστή δόμησης του οικοπέδου, περιορίζει το κτίριο σε μια πολύ συγκεκριμένη γεωμετρική μορφή.

Συνθετικά επιχειρήθηκε η κλιμάκωση του όγκου του κτιρίου με τέτοιον τρόπο, ώστε να διατηρηθεί η μνήμη της μικροκλίμακας της περιοχής και να ενταχθεί η οικοδομή διακριτικά στο ιστορικό κέντρο της Θεσσαλονίκης.


ΚΥΡΙΩΣ ΜΟΡΦΟΛΟΓΙΑ

Για τη μορφολογία του κτιρίου, πολύ σημαντικό ρόλο παίζει ο τρόπος θεμελίωσής του και η στατική επίλυσή του, η οποία παρουσίασε ιδιαίτερη δυσκολία μετά την αρχαιολογική ανασκαφή.

Προκειμένου να εξασφαλιστεί η ασφαλής μεταφορά των φορτίων της θεμελίωσης στο υπέδαφος, επιλέχθηκε, ως μοναδική πλέον λύση, η χρήση «ομάδων πασσάλων» κάτω από κάθε δομικό στοιχείο.

Με αυτόν τον τρόπο η όλη εικόνα του θαλασσίου μετώπου παρέμεινε αναλλοίωτη, γιατί η στέψη τους (κεφαλόδεσμοι) είναι στο επίπεδο του δαπέδου της σωστικής ανασκαφής. 

Στη συνέχεια, στο επίπεδο του ισογείου προσπαθήσαμε να δώσουμε την αίσθηση ότι το κτίριο αιωρείται πάνω από την υπάρχουσα αρχαιολογική ανασκαφή, δημιουργώντας σε πυλωτή έναν μεγάλο ημιυπαίθριο χώρο. Το ισόγειο στο μεγαλύτερο μέρος του καλύπτεται από γυάλινες βατές επιφάνειες, που παρέχουν άμεση θέα προς την αρχαιολογική ανασκαφή. Αυτό συμβάλλει και στη δημιουργία μιας πιο ανάλαφρης κατασκευής πάνω από τα αρχαιολογικά ευρήματα.

Στην ίδια λογική βασίζεται και η αρχιτεκτονική σύνθεση των παραπάνω ορόφων, όπου συνεχίζονται τα μεγάλα ανοίγματα και τονίζεται η λειτουργική και αισθητική σημασία των υπαίθριων και ημιυπαίθριων χώρων.   

Σημαντικό ρόλο στην ολοκλήρωση της σύνθεσης κατέχει η δημιουργία ενός κεντρικού όγκου που επενδύθηκε με τεχνογρανίτη σε μορφή πωρόλιθου και δημιουργεί την αίσθηση ενός ενιαίου έρκερ με αναφορές στην παραδοσιακή αρχιτεκτονική που αρμόζει στο ιστορικό κέντρο της Θεσσαλονίκης.         

Το κτίριο αποτελείται από οκτώ ορόφους και προορίζεται για ξενοδοχειακή μονάδα 5*, που περιλαμβάνει 27 δωμάτια και junior suites καθώς και κοινόχρηστους χώρους στο επίπεδο του ισογείου.

Στο δώμα υπάρχει η απόληξη κλιμακοστασίου και δημιουργείται μία πέργκολα για χρήση του χώρου από του ενοίκους της μονάδας.

Πιστεύουμε ότι το κτίριο, με τη μορφή που έχει, εναρμονίζεται στο περιβάλλον της περιοχής, ενώ αποτελεί μια ολοκληρωμένη, λιτή και διαχρονική αρχιτεκτονική πρόταση που εξασφαλίζει άμεση επικοινωνία με την αρχαία ανασκαφή.


Συντελεστές & Προμηθευτές Ξενοδοχειακού Εξοπλισμού:

- Αρχιτεκτονική Μελέτη- Επίβλεψη: Νίκος Σγουρός και Συνεργάτες Αρχιτέκτονες Μηχανικοί , Συνεργάτες: 3SK Στυλιανίδης Αρχιτέκτονες 

- Αρχιτεκτονική διαμόρφωση εσωτερικού χώρου: 3SK Στυλιανίδης Αρχιτέκτονες, Συνεργάτες: Νίκος Σγουρός & Συνεργάτες Αρχιτέκτονες

- Ιδιοκτήτης: ΟΛΥΜΠΙΟΝ Α.Ε.

- Στατική Μελέτη: Concept Σύμβουλοι Μηχανικοί 

- Η/Μ Μελέτη: Κωνσταντίνος Γκότσης Μηχανολόγος Μηχανικός

- Η/Μ. Μελέτη Εφαρμογής-Επίβλεψη: Νίκος Μαχαιράς Ηλεκτρολόγος μηχανικός

- Τεχνική Εταιρεία Κατασκευής: ΕΚΑΤΕΡ ΑΕ

- Εμβαδό: 1200τ.μ.

- Έτος Αποπεράτωσης: 2021

- Παρουσίαση: Νίκος Σγουρός και Συνεργάτες Αρχιτέκτονες Μηχανικοί, 3SK Στυλιανίδης Αρχιτέκτονες
PHOTO GALLERY

CLOSE
ΣΤΕΙΛΕ ΜΗΝΥΜΑ
Thank you for your message. The Exhibitor will be informed and reply to you the soonest possible.
Ευχαριστούμε για το μήνυμά σας. Ο Εκθέτης θα ενημερωθεί και θα σας απαντήσει το συντομότερο.
Thank you for your message. The Visitor will be informed and reply to you the soonest possible.
Ευχαριστούμε για το μήνυμά σας. Ο Επισκέπτης θα ενημερωθεί και θα σας απαντήσει το συντομότερο.
ΕΠΙΒΕΒΑΙΩΣΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ ΣΕ HOTELIER WORKSHOP
ΕΠΙΒΕΒΑΙΩΣΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ

Είστε σίγουροι ότι θέλετε να παρακολουθήσετε το πιο κάτω Workshop;

Παρακαλώ επιβεβαιώστε τη συμετοχή σας.

{{workshop.name_gr}}

{{workshop.day}}

{{workshop.start_hour}}:{{workshop.start_minutes}} - {{workshop.end_hour}}:{{workshop.end_minutes}}
Η ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΑΣ ΣΤΟ WORKSHOP
Η ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΑΣ ΕΠΙΒΕΒΑΙΩΘΗΚΕ

Ευχαριστούμε για την εγγραφή σας σε αυτό το Workshop! Μπορείτε να κατεβάσετε το εισιτήριό σας πατώντας εδώ.

Ευχαριστούμε για την εγγραφή σας!

Η ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΑΣ ΣΤΟ IOO% HOTEL SHOW

Ευχαριστούμε πολύ για το ενδιαφέρον σας για την έκθεση IOO% Hotel Show! Για να ολοκληρωθεί η διαδικασία εγγραφής σας στο σύστημα, θα πρέπει να ανοίξετε το σύνδεσμο επιβεβαίωσης που έχει αποσταλεί στο email σας. Με αυτόν τον τρόπο, θα μπορέσετε να κατεβάσετε το εισιτήριό σας για να επισκεφθείτε την έκθεση, να κλείσετε ραντεβού με τους εκθέτες, αλλά και να κάνετε εγγραφή στα Workshops.


Μείνετε ενημερωμένοι για όλα τα νέα του IOO% Hotel Show ακολουθώντας μας στα Social Media