{{user.name}}
ΕΓΓΡΑΨΟΥ ΣΑΝ ΕΠΙΣΚΕΠΤΗΣ ΛΑΒΕ ΜΕΡΟΣ ΣΤΑ WORKSHOPS

Farm Stories

Υπεύθυνος Επικοινωνίας: Λουκάς Φωτόπουλος

Εταιρεία: Human Point

Ιστοσελίδα: http://www.humanpoint.eu/index.cfm?lang=2

Email: lfoto.architect@gmail.com

Τηλέφωνο: 697/4674006

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ

Το 2015 η Human Point ολοκλήρωσε ένα 3ετές ερευνητικό πρόγραμμα επιδοτούμενο από την Ευρωπαϊκή Ένωση, με τίτλο “house income”, που αφορά τη μελέτη και κατασκευή αγροτουριστικών έργων, τα οποία προσφέρουν άμεσα έσοδα μέσω της παροχής τουριστικών υπηρεσιών και την πώληση παραγόμενων μεταποιημένων γεωργικών προϊόντων, καθώς και έμμεσα έσοδα από την αξιοποίηση ανανεώσιμων πηγών και την αρχιτεκτονική και κατασκευαστική βιωσιμότητα. Πηγή έμπνευσης αποτέλεσε η αναβίωση και η εξέλιξη με σύγχρονους όρους της αγροτικής οικιακής οικονομίας, σε συνδυασμό με το τουριστικό προϊόν καταλυμάτων.

Η πρώτη εφαρμογή μελετήθηκε στην περιοχή της Ποσειδωνίας στη Σύρο, σε ένα επικλινές αγροτεμάχιο 5,5 στρεμμάτων, με καταπληκτική θέα στη θάλασσα και στη δύση. Βασική πρόθεση της μελετητικής ομάδας ήταν το συγκρότημα να αποτελέσει πρότυπο περιβαλλοντικής και οικονομικής βιωσιμότητας. Το κτιριολογικό πρόγραμμα περιλαμβάνει 4 τουριστικές κατοικίες, χώρο μεταποίησης και αποθήκευσης τυποποιημένων γεωργικών προϊόντων, 1 μικρή κατοικία φύλακα, υπόγειες δεξαμενές νερού για αυτάρκεια ως 80% της μονάδας, επίγειο χώρο φωτοβολταϊκών συστημάτων για αυτάρκεια 100% σε ηλεκτρική ενέργεια και επιφάνεια 4 στρεμμάτων καλλιεργειών. Επιλέχθηκε η καλλιέργεια δενδρυλλίων γκότζι μπέρυ, κατόπιν μελέτης της διεθνούς αγοράς προϊόντων καλλιέργειας, ανάλυσης του εδάφους, και λόγω της ευκολίας καλλιέργειας.

Επόμενος στόχος της μελέτης ήταν να προσαρμοστεί το συγκρότημα στα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του νησιώτικου περιβάλλοντος, καθώς και στο ευαίσθητο τοπίο και ανάγλυφο της τοποθεσίας. Η σύνθεση αναπτύχθηκε σε άμεση σχέση με το έδαφος αποκλείοντας διώροφο κτίσμα, ενώ τα επιμήκη χαρακτηριστικά τής επιφάνειας του αγροτεμαχίου διαμορφώνουν τον γραμμικό της χαρακτήρα. Σε συνδυασμό με τη μορφολογία του εδάφους, η γραμμικότητα αυτή ακολουθεί τη διεύθυνση των υψομετρικών καμπύλων, επιτυγχάνοντας την ήπια προσαρμογή του συγκροτήματος στο φυσικό τοπίο. Η οριζοντιότητα της σύνθεσης και οι γραμμικοί πέτρινοι τοίχοι αντιστήριξης παραπέμπουν στις ξερολιθιές. Μέσω της συγκεκριμένης συνθετικής δομής, η διάταξη ανοίγει προς τη δύση αξιοποιώντας τη θέα προς τη θάλασσα και το ηλιοβασίλεμα, καθώς και τη μέγιστη ηλιακή ακτινοβολία, ενώ παράλληλα επιτυγχάνεται φράγμα προς τον βορρά.

Επιπλέον χαρακτηριστικό της συνθετικής δομής είναι ο σαφής διαχωρισμός των βασικών λειτουργικών ενοτήτων, δηλαδή της επιφάνειας καλλιέργειας, των κυρίων χώρων και των χώρων υποστήριξης. Ο διαχωρισμός επιτυγχάνεται κατά ύψος, καθώς λόγω της έντονης κλίσης τοποθετούνται στο ψηλότερο σημείο οι επιφάνειες καλλιέργειας, αμέσως μετά οι κύριοι χώροι καταλυμάτων και τέλος χαμηλότερα οι υποστηρικτικοί χώροι, η είσοδος και οι χώροι στάθμευσης.

Η μορφολογική αντιμετώπιση και προσαρμογή στα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά τού νησιού αλλά και του φυσικού τοπίου, επιχειρήθηκε μέσω της κλίμακας των αναλογιών των όγκων, του σεβασμού στο ανάγλυφο του εδάφους, της χρήσης πέτρας, καθώς και της σχέσης κενών και πλήρων στις όψεις. Η πέτρα αποτελεί το κυρίαρχο υλικό δομής, ενώ η διαλεκτική σχέση ανάμεσα στις ανεπίχριστες και επιχρισμένες επιφάνειες, επιχειρείται να τονιστεί και διαμέσου της μορφολόγησης των ανοιγμάτων.

Εκπονήθηκε αναλυτικό επιχειρηματικό πλάνο με βάθος δεκαετίας, του οποίου τα συντηρητικά συμπεράσματα είναι ότι δημιουργείται υπεραξία 50% και ετήσια απόδοση 18%. Η χωρική και κτιριολογική ανάπτυξη του μοντέλου «τουριστικό κατάλυμα – αγροτική επιχείρηση» μέσω επιτυχών αρχιτεκτονικών, κατασκευαστικών και επιχειρηματικών τυπολογιών, λειτουργεί ως μηχανή παραγωγής σημαντικών εσόδων.

100% HOTEL DESIGN AWARDS SPONSORS
Platinum Sponsor
Prize Sponsor
Digital Signage Partner
Sponsors
Special Partners
ΕΠΟΜΕΝΟ 100% HOTEL SHOW
{{exhibition.humandate}}
MEC Παιανία
ΣΤΕΙΛΕ ΜΗΝΥΜΑ
Thank you for your message. The Exhibitor will be informed and reply to you the soonest possible.
Ευχαριστούμε για το μήνυμά σας. Ο Εκθέτης θα ενημερωθεί και θα σας απαντήσει το συντομότερο.
Thank you for your message. The Visitor will be informed and reply to you the soonest possible.
Ευχαριστούμε για το μήνυμά σας. Ο Επισκέπτης θα ενημερωθεί και θα σας απαντήσει το συντομότερο.
ΕΠΙΒΕΒΑΙΩΣΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ ΣΕ HOTELIER WORKSHOP
ΕΠΙΒΕΒΑΙΩΣΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ

Είστε σίγουροι ότι θέλετε να παρακολουθήσετε το πιο κάτω Workshop;

Παρακαλώ επιβεβαιώστε τη συμετοχή σας.

{{workshop.name_gr}}

{{workshop.day}}

{{workshop.start_hour}}:{{workshop.start_minutes}} - {{workshop.end_hour}}:{{workshop.end_minutes}}
Η ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΑΣ ΣΤΟ WORKSHOP
Η ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΑΣ ΕΠΙΒΕΒΑΙΩΘΗΚΕ

Ευχαριστούμε για την εγγραφή σας σε αυτό το Workshop! Μπορείτε να κατεβάσετε το εισιτήριό σας πατώντας εδώ.

Ευχαριστούμε για την εγγραφή σας!

Η ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΑΣ ΣΤΟ 100% HOTEL SHOW

Ευχαριστούμε πολύ για το ενδιαφέρον σας για την έκθεση 100% Hotel Show! Για να ολοκληρωθεί η διαδικασία εγγραφής σας στο σύστημα, θα πρέπει να ανοίξετε το σύνδεσμο επιβεβαίωσης που έχει αποσταλεί στο email σας. Με αυτόν τον τρόπο, θα μπορέσετε να κατεβάσετε το εισιτήριό σας για να επισκεφθείτε την έκθεση, να κλείσετε ραντεβού με τους εκθέτες, αλλά και να κάνετε εγγραφή στα Workshops.


Μείνετε ενημερωμένοι για όλα τα νέα του 100% Hotel Show ακολουθώντας μας στα Social Media