{{user.name}}
IOO%
HOTEL
SHOW
TO LUXURY
ΕΚΘΕΣΙΑΚΟ EVENT
ΓΙΑ ΠΟΛΥΤΕΛΗ
ΚΑΤΑΛΥΜΑΤΑ &
ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ
ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ
Crete
Seasonal
Edition
Athens
Main
Event
ΕΙΣΟΔΟΣ ΕΠΙΣΚΕΠΤΗΣ ΕΚΘΕΤΗΣ ΕΓΓΡΑΨΟΥ
ΣΑΝ ΕΠΙΣΚΕΠΤΗΣ
ΕΓΓΡΑΨΟΥ ΣΤΑ
IOO% HOTEL WORKSHOPS
EN
GR

Τουρισμός 2023: Πώς εξελίχθηκε μέσα στο έτος και ποιοι ήταν οι σημαντικότεροι παράγοντες που επηρέασαν τις αρχικές προβλέψεις   |  100% Hotel Specials Team

Τουρισμός 2023: Πώς εξελίχθηκε μέσα στο έτος και ποιοι ήταν οι σημαντικότεροι παράγοντες που επηρέασαν τις αρχικές προβλέψεις

Το 2023 ξεκίνησε ως μια αρκετά ελπιδοφόρα χρονιά, με τις προβλέψεις για τον τουρισμό να μιλούν για νούμερα που μπορούσαν να ξεπεράσουν κατά πολύ την απόδοση του 2019. Ο υψηλός αριθμός προκρατήσεων ήταν ένας παράγοντας που ενίσχυσε αυτές τις προβλέψεις. Έτσι, πριν ακόμα ξεκινήσει επίσημα η τουριστική σεζόν, είχε δημιουργηθεί η αίσθηση της επιτυχίας.

Η χρονιά όμως είχε μεταβολές και δεν εξελίχθηκε με την ίδια ασφάλεια που οι επαγγελματίες του τουρισμού ήλπιζαν. Η πρώτη ανατροπή, λοιπόν, ήλθε από την πλευρά των tour operators ανά τον κόσμο, που πλέον έδωσαν στους ταξιδιώτες τη δυνατότητα ακύρωσης των κρατήσεών τους, χωρίς κάποια επιπλέον χρέωση. Έτσι, πολλές από τις προκρατήσεις δεν μετατράπηκαν εν τέλει σε ολοκληρωμένες κρατήσεις, με τους ιδιοκτήτες τουριστικών μονάδων να βλέπουν τις πωλήσεις τους να μην ακολουθούν τις αρχικές προβλέψεις. Αυτό, θα μπορούσε κανείς να πει, ότι ήταν η σημαντικότερη ανατροπή μέσα στο έτος, που επηρέασε στο σύνολο την επικράτεια.

Ωστόσο, υπήρξαν και άλλοι παράγοντες που μετέβαλαν τη συνολική επίδοση της χώρας. Οι πυρκαγιές που ξέσπασαν κατά τους θερινούς μήνες σε τουριστικούς προορισμούς, αφενός δημιούργησαν καταστροφές σε επιχειρήσεις και επηρέασαν προσωρινά τον τουρισμό, αφετέρου άφησαν ένα αίσθημα φόβου στους ενδεχόμενους επισκέπτες, δημιουργώντας έτσι την ανάγκη επιπλέον προβολής του εκάστοτε προορισμού, για να κερδίσει και πάλι το χαμένο έδαφος. Αξίζει να αναφερθεί ότι η Ρόδος και η Κέρκυρα, που επλήγησαν από τις πυρκαγιές, είναι προορισμοί που έρχονται στην 3η και 4η θέση αντίστοιχα σε αριθμό διεθνών αεροπορικών αφίξεων*, κάτι που τους καθιστά από τα «δυνατά χαρτιά» του κλάδου για τη χώρα μας και που σημαίνει ότι σαφέστατα θα μπορούσαν να έχουν κλείσει τη χρονιά τους ακόμα καλύτερα, αν δεν είχαν να αντιμετωπίσουν τα συγκεκριμένα φαινόμενα.

Στον αντίποδα των πυρκαγιών, στις αρχές του Σεπτεμβρίου είχαμε στην ηπειρωτική Ελλάδα καταστροφικές πλημμύρες, με επιχειρήσεις που έπρεπε να στηθούν από την αρχή. Πλημμύρες μάλιστα που ήρθαν πριν καλά-καλά ξεκινήσει η χειμερινή σεζόν, δημιουργώντας μια αίσθηση αμφιβολίας στην κοινή γνώμη για το τι μπορεί να συμβεί τους επόμενους μήνες με πιο έντονα καιρικά φαινόμενα, τα οποία φέρνει συνήθως ο χειμώνας. Κάτι που βέβαια είδαμε να συμβαίνει σε παγκόσμιο επίπεδο, με τα ακραία καιρικά φαινόμενα να δημιουργούν σοβαρά προβλήματα σε διάφορες χώρες.

Πέρα από τα καιρικά φαινόμενα, η χώρα είχε να αντιμετωπίσει και διάφορες εσωτερικές κρίσεις, όπως η οπαδική βία, το ναυάγιο στα ανοικτά της Πύλου, το δυστύχημα στα Τέμπη κλπ, που αποτέλεσαν θέμα αναφοράς στα ξένα δημοσιογραφικά μέσα, και σαφώς επηρέασαν τη γνώμη του κοινού, έστω και προσωρινά. Ακόμα ωστόσο και μέσα από αυτές τις συνθήκες, η χώρα κατάφερε να διατηρήσει την ανταγωνιστικότητά της σε επίπεδο φήμης, ξεπερνώντας τον ευρωπαϊκό μέσο όρο.

Αν κάτι μας έμαθε αυτή η χρονιά, είναι ότι ο τουρισμός είναι ένας δυναμικός τομέας, πολυπαραγοντικός, ευαίσθητος και απρόβλεπτος σε διάφορους τομείς. Η γρήγορη προσαρμογή σε νέες συνθήκες, η καινοτομία και η ανταπόκριση σε νέες τάσεις, αλλά και η χρήση μέσων επικοινωνίας, είναι ουσιαστικές για τη διατήρηση της ανταγωνιστικότητας, σε έναν τομέα που επηρεάζεται από συνθήκες σε παγκόσμιο επίπεδο και συνεχώς μεταβάλλεται.

*Πηγή: INSETE Intelligence - Στατιστικό Δελτίο No 88

100% Hotel Specials Team
Εξειδικευμένα Στελέχη Της Demand Fairs & Media Και Επιλεγμένοι Εξωτερικοί Συνεργάτες.
Η ομάδα των 100% Hotel Specials, προβληματίζεται, ερευνά και καταγράφει τις Σύγχρονες Ανάγκες του Κλάδου της Φιλοξενίας, αλλά και τις Νέες Τάσεις και Καινοτομίες που σχετίζονται με τη δημιουργία, τη λειτουργία και την ανάπτυξη των Ξενοδοχειακών Επιχειρήσεων. Τα αποτελέσματα της συστηματικής αυτής προσπάθειας, με τη μορφή άρθρων, παρουσιάσεων κοκ, ενσωματώνονται στο περιεχόμενο των 100% Hotel Specials.
CLOSE
ΣΤΕΙΛΕ ΜΗΝΥΜΑ
Thank you for your message. The Exhibitor will be informed and reply to you the soonest possible.
Ευχαριστούμε για το μήνυμά σας. Ο Εκθέτης θα ενημερωθεί και θα σας απαντήσει το συντομότερο.
Thank you for your message. The Visitor will be informed and reply to you the soonest possible.
Ευχαριστούμε για το μήνυμά σας. Ο Επισκέπτης θα ενημερωθεί και θα σας απαντήσει το συντομότερο.
ΕΠΙΒΕΒΑΙΩΣΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ ΣΕ HOTELIER WORKSHOP
ΕΠΙΒΕΒΑΙΩΣΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ

Είστε σίγουροι ότι θέλετε να παρακολουθήσετε το πιο κάτω Workshop;

Παρακαλώ επιβεβαιώστε τη συμετοχή σας.

{{workshop.name_gr}}

{{workshop.day}}

{{workshop.start_hour}}:{{workshop.start_minutes}} - {{workshop.end_hour}}:{{workshop.end_minutes}}
Η ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΑΣ ΣΤΟ WORKSHOP
Η ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΑΣ ΕΠΙΒΕΒΑΙΩΘΗΚΕ

Ευχαριστούμε για την εγγραφή σας σε αυτό το Workshop! Μπορείτε να κατεβάσετε το εισιτήριό σας πατώντας εδώ.

Ευχαριστούμε για την εγγραφή σας!

Η ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΑΣ ΣΤΟ IOO% HOTEL SHOW

Ευχαριστούμε πολύ για το ενδιαφέρον σας για την έκθεση IOO% Hotel Show! Για να ολοκληρωθεί η διαδικασία εγγραφής σας στο σύστημα, θα πρέπει να ανοίξετε το σύνδεσμο επιβεβαίωσης που έχει αποσταλεί στο email σας. Με αυτόν τον τρόπο, θα μπορέσετε να κατεβάσετε το εισιτήριό σας για να επισκεφθείτε την έκθεση, να κλείσετε ραντεβού με τους εκθέτες, αλλά και να κάνετε εγγραφή στα Workshops.


Μείνετε ενημερωμένοι για όλα τα νέα του IOO% Hotel Show ακολουθώντας μας στα Social Media