{{user.name}}
ΕΓΓΡΑΨΟΥ ΣΑΝ ΕΠΙΣΚΕΠΤΗΣ ΛΑΒΕ ΜΕΡΟΣ ΣΤΑ WORKSHOPS

Porto Kale | The Rammed Earth Towers | Mani

Porto Kale | The Rammed Earth Towers | Mani

Η επιβλητική παρουσία των παραδοσιακών πέτρινων Μανιάτικων πύργων αποτέλεσε σημείο αναφοράς για τη μορφολογική επίλυση του έργου.

Υπεύθυνος Επικοινωνίας: Θεόδωρος Πρισιμιτζάκης

Εταιρεία: TP Architects | Architecture and BIM Services Providers

Φωτογράφος:

Ιστοσελίδαhttp://www.tparchitects.gr

Email: info@tparchitects.gr

Τηλέφωνο: 6944582586 , 211 1834432


ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ

Το project «Porto Kale | The Rammed Earth Towers» αποτελεί την αρχιτεκτονική πρόταση δημιουργίας δύο αυτόνομων πύργων φιλοξενίας και αναψυχής, εντός του παραδοσιακού οικισμού Πόρτο Κάγιο του δήμου Ανατολικής Μάνης. Το ελάχιστο δυνατό οικολογικό αποτύπωμα και ο αρμονικός διάλογος με ένα πλούσιο ιστορικά και μορφολογικά τοπίο όπως αυτό της Λακωνικής Μάνης, αποτέλεσαν τους κύριους άξονες πάνω στους οποίους κινήθηκε η πρόταση.

Η επιβλητική παρουσία των παραδοσιακών πέτρινων Μανιάτικων πύργων αποτέλεσε σημείο αναφοράς για τη μορφολογική επίλυση του έργου. Η ομορφιά της φυσικής φθοράς του χρόνου πάνω στην πέτρα δεν θα μπορούσε να επιτευχθεί από οποιαδήποτε νέα λιθοδομή. Ως εκ τούτου, προσεγγίστηκε η λογική που υπήρχε πίσω από το κτίσιμο των πύργων εκείνα τα χρόνια, δηλαδή η χρησιμοποίηση υλικών που προσφέρει σε αφθονία ο τόπος (πέτρα και χώμα), δημιουργώντας όσο το δυνατόν πιο στιβαρές και ασφαλείς κατασκευές προς τους εξωγενείς παράγοντες ­(επιδρομές πειρατών, Οθωμανική αυτοκρατορία, καιρικές συνθήκες κλπ).

Η ιδιαιτερότητα της πρότασης προκύπτει από την αναζήτηση ενός ιστορικού και μορφολογικό διαλόγου με τους παραδοσιακούς Μανιάτικους πύργους, και εστιάζει στην επιλογή των υλικών της εξωτερικής τοιχοποιίας. Χρησιμοποιείται πεπιεσμένο μηχανικά χώμα (Rammed Earth), σε συνδυασμό με την παραδοσιακή λιθοδομή. Η κατασκευή στηρίζεται στη δημιουργία ξυλοτύπου και καλουπιών από κόντρα πλακέ θαλάσσης, μέσα στα οποία εγχύεται χώμα που εξορύσσεται από τις εκσκαφές του οικοπέδου. Το αρχικό μείγμα αποτελείται από χαλίκι, άμμο, λάσπη και άργιλο. Σε αυτό προστίθεται για ενίσχυση μικρή ποσότητα από τσιμέντο (5-10%), και πιέζεται με μηχανικό έμβολο ώστε να έρθει στην τελική του μορφή. Οι τοίχοι από Rammed Earth χαρακτηρίζονται ως βαρέως τύπου, με υψηλή θερμική μάζα. Οι ανάγκες μηχανικής ψύξης-θέρμανσης περιορίζονται στο ελάχιστο, ενώ μπορούν να θεωρηθούν και μηδαμινές στο μεσογειακό κλίμα. Με πάχος 50 εκατοστών, προσφέρουν στατική επάρκεια και υπερκαλύπτουν όλους τους κώδικες υγρομόνωσης, ηχομόνωσης και πυρασφάλειας, ενώ η αισθητική και η υφή τους χαρακτηρίζεται εξαιρετικά ενδιαφέρουσα. Η συγκεκριμένη τεχνική κτισίματος εμφανίζεται σε διάφορες περιόδους από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα.

Σε επίπεδο κάτοψης, τα επιτρεπόμενα 120 τ.μ. δόμησης διαχωρίζονται σε δύο αυτόνομους πύργους των 60 τ.μ ο καθένας. Τονίζεται το ύψος και οι “κλειστές” κατόψεις των παραδοσιακών πύργων, που ενίσχυαν το αίσθημα ασφάλειας και προστασίας από εξωγενείς παράγοντες, ενώ εγκιβωτίζονται δίριχτες στέγες με βυζαντινό κεραμίδι, όπως επιβάλλουν οι αρχαιολογικοί και πολεοδομικοί περιορισμοί, διατηρώντας μια ογκοπλαστική καθαρότητα στους νέους πύργους.

Άλλο ένα ενδιαφέρον στοιχείο είναι η προσαρμοστικότητα των χώρων με βάση τις ανάγκες των επισκεπτών. Με τη χρήση κτιστής εξωτερικής σκάλας, αλλά και μίας αποσπώμενης κρυφής εσωτερικής (εγκιβωτίζεται στην πλάκα), ο κάθε πύργος έχει τη δυνατότητα να μένει ενιαίος, δημιουργώντας χώρους 60 τ.μ. και 15 τ.μ. σοφίτας με δυνατότητα φιλοξενίας έως 10 ατόμων, ή να διασπάται κατακόρυφα σε δύο επιμέρους κατοικίες. Μία ισόγεια 30 τ.μ. και μία δεύτερη στον όροφο 30 τ.μ. μαζί με σοφίτα 15 τ.μ. Δίνεται λοιπόν ­­στον ξενοδόχο η δυνατότητα να προσφέρει διαφορετικούς χώρους, ανάλογα με τη ζήτηση των επισκεπτών. Η λειτουργικότητα των επιμέρους κατόψεων έχει επιλυθεί αντίστοιχα.

Λόγω αρχαιολογικών και μορφολογικών περιορισμών, στα εξωτερικά κουφώματα χρησιμοποιείται μασίφ ξυλεία, ενώ ξύλινα πατώματα χωρίζουν τα επίπεδα στους πύργους. Ανάμεσά τους δημιουργείται μια επιμήκης πισίνα τύπου infinite, με απεριόριστη θέα στον κόλπο (Ψωμαθούς). Στον περιβάλλοντα χώρο δημιουργούνται ιδιαίτεροι χώροι χαλάρωσης και αναψυχής κάτω απο τις επιβλητικές ελιές, χαρακτηριστικό δένδρο της ευρύτερης περιοχής, οι οποίες φυτεύονται σε συγκεκριμένα σημεία προσφέροντας την απαραίτητη σκίαση τους θερινούς μήνες.


PHOTO GALLERY

49d2a58a1853932e544e5102aa0d99aa.jpg
a7c55a52dc387a26b232aed107a01679.jpg
3f81fbd640fa39839918dc0a2fc906a3.jpg
1473b9747aa7900f92afe27c7882d770.jpg
455ffa3c9e0283b9cd46b65da0c2c105.jpg
c67c366bfe0f33f16cbe2d51ef0a67a8.jpg
a1d46dd36c0139fb52a78fc182dabb84.jpg
71fcd5d002697cca9c7938f660944fee.jpg
1b3ead0abd3e937ebcfcc08e55f20eec.jpg
Κωνσταντίνος Κώτσος
Δημόσιες Σχέσεις & Επικοινωνία
Υπεύθυνος Δημοσίων Σχέσεων και Eπικοινωνίας της εταιρείας Demand Fairs & Media. Ανήκει στην ομάδα επικοινωνίας και οργάνωσης του 100% Hotel Show. Ασχολείται με θέματα τουρισμού, design, τέχνης, τεχνολογίας υλικών και ό,τι άλλο δίνει απαντήσεις στις απορίες του.
ΕΠΟΜΕΝΟ 100% HOTEL SHOW
{{exhibition.humandate}}
MEC Παιανία
ΣΤΕΙΛΕ ΜΗΝΥΜΑ
Thank you for your message. The Exhibitor will be informed and reply to you the soonest possible.
Ευχαριστούμε για το μήνυμά σας. Ο Εκθέτης θα ενημερωθεί και θα σας απαντήσει το συντομότερο.
Thank you for your message. The Visitor will be informed and reply to you the soonest possible.
Ευχαριστούμε για το μήνυμά σας. Ο Επισκέπτης θα ενημερωθεί και θα σας απαντήσει το συντομότερο.
ΕΠΙΒΕΒΑΙΩΣΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ ΣΕ HOTELIER WORKSHOP
ΕΠΙΒΕΒΑΙΩΣΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ

Είστε σίγουροι ότι θέλετε να παρακολουθήσετε το πιο κάτω Workshop;

Παρακαλώ επιβεβαιώστε τη συμετοχή σας.

{{workshop.name_gr}}

{{workshop.day}}

{{workshop.start_hour}}:{{workshop.start_minutes}} - {{workshop.end_hour}}:{{workshop.end_minutes}}
Η ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΑΣ ΣΤΟ WORKSHOP
Η ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΑΣ ΕΠΙΒΕΒΑΙΩΘΗΚΕ

Ευχαριστούμε για την εγγραφή σας σε αυτό το Workshop! Μπορείτε να κατεβάσετε το εισιτήριό σας πατώντας εδώ.

Ευχαριστούμε για την εγγραφή σας!

Η ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΑΣ ΣΤΟ 100% HOTEL SHOW

Ευχαριστούμε πολύ για το ενδιαφέρον σας για την έκθεση 100% Hotel Show! Για να ολοκληρωθεί η διαδικασία εγγραφής σας στο σύστημα, θα πρέπει να ανοίξετε το σύνδεσμο επιβεβαίωσης που έχει αποσταλεί στο email σας. Με αυτόν τον τρόπο, θα μπορέσετε να κατεβάσετε το εισιτήριό σας για να επισκεφθείτε την έκθεση, να κλείσετε ραντεβού με τους εκθέτες, αλλά και να κάνετε εγγραφή στα Workshops.


Μείνετε ενημερωμένοι για όλα τα νέα του 100% Hotel Show ακολουθώντας μας στα Social Media