{{user.name}}
ΕΓΓΡΑΨΟΥ ΣΑΝ ΕΠΙΣΚΕΠΤΗΣ ΛΑΒΕ ΜΕΡΟΣ ΣΤΑ WORKSHOPS

“Οίνος νέος σε ασκούς παλαιούς”

“Οίνος νέος σε ασκούς παλαιούς”

Σε ένα περιβάλλον που αλλάζει ραγδαία, υπάρχει πάντα ο κίνδυνος να αξιολογεί κανείς τα πράγματα με όρους της προηγούμενης, ξεπερασμένης πραγματικότητας. Οι διαδικτυακές εκθέσεις είναι μια αφορμή για να προσεγγίσουμε το ψηφιακό παρόν και μέλλον δημιουργικά, αποφεύγοντας την παγίδα τού να βάζουμε “οίνο νέο σε ασκούς παλαιούς”.

“Ουδείς βάλλει οίνον νέον εις ασκούς παλαιούς· ει δε μη, ο νέος οίνος θέλει σχίσει τους ασκούς, και αυτός θέλει εκχυθή, και οι ασκοί θέλουσι φθαρθή. Αλλά πρέπει να βάλληται ο νέος οίνος εις ασκούς νέους”- ή, σε περισσότερο καθομιλούμενη έκδοση, “Κανείς δεν βάζει καινούριο κρασί σε παλιά ασκιά. Ειδάλλως το καινούριο κρασί θα σκίσει τα ασκιά, και αυτό θα χυθεί και τα ασκιά θα καταστραφούν. Αλλά το καινούριο κρασί πρέπει να το βάζουν σε καινούρια ασκιά”. Η γνωστή αυτή ευαγγελική ρήση περιγράφει ένα τακτικό σφάλμα (το να χρησιμοποιεί κανείς καινούρια πράγματα με παλιούς, ξεπερασμένους τρόπους), που προφανώς έχει διάφορες εφαρμογές: στο σημείωμα αυτό, θα εξετάσουμε πώς κινδυνεύει να ισχύσει, εν μέσω κορωνοϊού, σε ό,τι αφορά τις εκθέσεις- σε επόμενο άρθρο, θα δούμε πώς το ίδιο μπορεί να συμβεί και με το ξενοδοχειακό marketing.

Στον τομέα της Διοργάνωσης Εκθέσεων, έχουμε αυτή τη χρονική περίοδο δυο αναμφισβήτητα δεδομένα: α) την αδυναμία λειτουργίας φυσικών εκθέσεων λόγω της πανδημίας, αλλά και β) την ανάγκη των δύο πόλων τής κάθε αγοράς (προμηθευτών και πελατών τους) να επικοινωνήσουν, να ενημερώσουν και να ενημερωθούν, με δυο λόγια να αλληλεπιδράσουν επιχειρηματικά. Αυτά τα δυο δεδομένα οδήγησαν στη δημιουργία των online εκθέσεων- στα καθ’ ημάς, ήδη διεθνείς εκθέσεις Τουρισμού (όπως η WTM) διεξάχθηκαν διαδικτυακά, ενώ και το 100% Hotel Show στην Ελλάδα διοργάνωσε τον περασμένο μήνα την Online Edition του, και ακολουθούν και άλλες εκθέσεις- εξ όσων πληροφορούμαι. 

Έχουμε λοιπόν έναν “νέο οίνο” εδώ (τις διαδικτυακές εκθέσεις), αλλά πώς θα πέφταμε στην παγίδα να τον βάλουμε “σε ασκούς παλαιούς”; Μα, προσπαθώντας να “στριμώξουμε” ένα νέο εργαλείο, σε μεθόδους, πρακτικές και συνήθειες που συνδέονται με αυτό που ξέραμε, δηλαδή με τον τρόπο που διαχειριζόμασταν ως πέρσι τις φυσικές εκθέσεις! 

Τα εκθεσιακά δεδομένα όπως τα ξέραμε

Για να γίνω πιο συγκεκριμένος, ας δούμε τι σημαίνουν συνήθως οι εκθέσεις με φυσική παρουσία για εκθέτες και επισκέπτες, και τη “δια γυμνού οφθαλμού” διαφορά τους με τα ζητούμενα μιας online έκθεσης:

Αν μια εταιρεία συμμετέχει σε μια έκθεση ως εκθέτης, συνήθως δίνει μεγάλη σημασία στον τρόπο συμμετοχής της (δηλαδή στη θέση και την εικόνα του περιπτέρου), στα προϊόντα που θα παρουσιάσει, στα έντυπά της και στο προσωπικό που θα υποδέχεται τους επισκέπτες. Σε επίπεδο επικοινωνιακής προετοιμασίας, η συνηθέστερη πρακτική είναι η αποστολή προσκλήσεων σε ήδη ή εν δυνάμει πελάτες και συνεργάτες, ενώ ο κάθε εκθέτης αποβλέπει και στην προσέλκυση “τυχαίων” επισκεπτών που περιηγούνται στους διαδρόμους, καλεσμένοι του διοργανωτή ή άλλων εκθετών.

Ο επαγγελματίας επισκέπτης μιας έκθεσης, τις περισσότερες φορές είναι αρκετό να προγραμματίσει να έχει ικανοποιητικό χρόνο στη διάθεσή του, ώστε να περιηγηθεί με την άνεσή του στους διαδρόμους της και να βρει τις εταιρείες ή τις λύσεις που αναζητά. Πολλές φορές, ακόμα και οι πραγματικές ανάγκες της επιχείρησής του αναδεικνύονται επί τόπου, καθώς ενημερώνεται για τις νέες τάσεις, μιλώντας με τους εκθέτες!

Ο “νέος οίνος” των online εκθέσεων

Όπως μπορεί εύκολα κανείς να καταλάβει, οι απαιτήσεις, οι συνθήκες και τα δεδομένα είναι εντελώς διαφορετικά σε μια online έκθεση. 

Γι’ αυτό, δεν μου κάνει ιδιαίτερη εντύπωση που διαβάζω ότι, στην WTM για παράδειγμα, υπήρχαν αρκετά παράπονα από συμμετέχοντες, επειδή η ψηφιακή έκθεση δεν ανταποκρίθηκε στις προσδοκίες τους, ζητώντας μάλιστα πίσω τα χρήματα που κατέβαλαν! Από την άλλη βέβαια, στο δελτίο τύπου της Εταιρείας Ανάπτυξης και Τουριστικής Προβολής του Δήμου Αθηναίων, διαβάζουμε ότι τα στελέχη του This is Athens αποτιμούν θετικά τη συμμετοχή τους, καθώς πραγματοποίησαν συνολικά περισσότερες από 40 προκαθορισμένες συναντήσεις στην WTM, και ότι από τις συναντήσεις αυτές, ήδη δρομολογούνται μελλοντικές συνεργασίες.

Το κοντράστ των δυο ανωτέρω reports για την ίδια έκθεση, αναδεικνύει την ουσία τού “οίνος νέος σε ασκούς παλαιούς”- το νέο, ψηφιακό εργαλείο έχει τα δικά του ζητούμενα: απαιτεί (αισθητά) λιγότερα χρήματα, αλλά (αισθητά) περισσότερο χρόνο· λιγότερη αποδιοργάνωση τις μέρες της έκθεσης, αλλά περισσότερη οργάνωση από πριν· πολύ λιγότερο “τυχαίο”, αλλά πολύ περισσότερη στρατηγική! Για μένα, η φράση-κλειδί που εξηγεί τα δυο διαφορετικά αποτελέσματα που καταγράφηκαν παραπάνω από την WTM, είναι η φράση “προκαθορισμένες συναντήσεις”- και νομίζω, ότι αυτή η διαδικασία θα καθορίσει εν πολλοίς τις επιτυχημένες ή όχι συμμετοχές στις online εκθέσεις, αλλά η επίδρασή της θα επεκταθεί και στις b to b εκθέσεις, όταν (με το καλό) αυτές θα διεξαχθούν και με φυσική παρουσία. Από την άλλη, είναι σημαντικό οι συμμετέχοντες σε ψηφιακές εκθέσεις να συνηθίσουν να αντιμετωπίζουν (και συνακόλουθα να αξιολογούν) τη συμμετοχή τους ως μέρος μιας συνολικής καμπάνιας (branding + positioning) περισσότερο, και λιγότερο ως μια ευκαιρία για επαφές με στόχο την άμεση πώληση- αλλά αυτή είναι ούτως ή άλλως η σύγχρονη μετεξέλιξη του χαρακτήρα και των φυσικών εκθέσεων.

Πριν λοιπόν καταλήξουμε σε οριστικά συμπεράσματα για πράγματα που γνωρίζουμε λίγο ή καθόλου (συνήθης ελληνική πρακτική, από … τον αθλητισμό μέχρι την πολιτική, και από την επιστήμη μέχρι τις business), ας δώσουμε τον χρόνο (και τη φαιά ουσία) στα νέα εργαλεία να μας δείξουν τις δυνατότητές τους. Έτσι κι αλλιώς, “ο ψηφιακός μετασχηματισμός” είναι ήδη εδώ, και θα μας συνοδεύει σταθερά το επόμενο διάστημα: αντί να τον “πετροβολάμε”, όπως πετροβολούσαν παλιότερα οι χωρικοί τα πρώτα αυτοκίνητα (ή να προσπαθούμε να τον βάλουμε στα “παλιά ασκιά”), ας φροντίσουμε να εξοικειωθούμε μαζί του και να τον χρησιμοποιήσουμε επωφελώς- κάτι που ισχύει και με τις ψηφιακές εκθέσεις, είτε αυτόνομα είτε ως τμήμα υβριδικών εκθέσεων!

Δημήτρης Αντωνάκος
Διοργανωτής - Editor In Chief
Ο Δημήτρης Αντωνάκος είναι ο ιδρυτής του θεσμού του 100% Hotel Show, με όραμα τη διαρκή ανάπτυξη και στήριξη του Ελληνικού Ξενοδοχειακού προϊόντος. Η στενή επαφή του με τη σύγχρονη πραγματικότητα και τις τεχνολογικές εξελίξεις, του επιτρέπουν να επιδιώκει τη δημιουργία ενός θεσμού σύγχρονου, διαδραστικού και με ουσιαστικά αποτελέσματα για τους επισκέπτες και τους συμμετέχοντες.
ΕΠΟΜΕΝΟ 100% HOTEL SHOW
{{exhibition.humandate}}
MEC Παιανία
ΣΤΕΙΛΕ ΜΗΝΥΜΑ
Thank you for your message. The Exhibitor will be informed and reply to you the soonest possible.
Ευχαριστούμε για το μήνυμά σας. Ο Εκθέτης θα ενημερωθεί και θα σας απαντήσει το συντομότερο.
Thank you for your message. The Visitor will be informed and reply to you the soonest possible.
Ευχαριστούμε για το μήνυμά σας. Ο Επισκέπτης θα ενημερωθεί και θα σας απαντήσει το συντομότερο.
ΕΠΙΒΕΒΑΙΩΣΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ ΣΕ HOTELIER WORKSHOP
ΕΠΙΒΕΒΑΙΩΣΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ

Είστε σίγουροι ότι θέλετε να παρακολουθήσετε το πιο κάτω Workshop;

Παρακαλώ επιβεβαιώστε τη συμετοχή σας.

{{workshop.name_gr}}

{{workshop.day}}

{{workshop.start_hour}}:{{workshop.start_minutes}} - {{workshop.end_hour}}:{{workshop.end_minutes}}
Η ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΑΣ ΣΤΟ WORKSHOP
Η ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΑΣ ΕΠΙΒΕΒΑΙΩΘΗΚΕ

Ευχαριστούμε για την εγγραφή σας σε αυτό το Workshop! Μπορείτε να κατεβάσετε το εισιτήριό σας πατώντας εδώ.

Ευχαριστούμε για την εγγραφή σας!

Η ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΑΣ ΣΤΟ 100% HOTEL SHOW

Ευχαριστούμε πολύ για το ενδιαφέρον σας για την έκθεση 100% Hotel Show! Για να ολοκληρωθεί η διαδικασία εγγραφής σας στο σύστημα, θα πρέπει να ανοίξετε το σύνδεσμο επιβεβαίωσης που έχει αποσταλεί στο email σας. Με αυτόν τον τρόπο, θα μπορέσετε να κατεβάσετε το εισιτήριό σας για να επισκεφθείτε την έκθεση, να κλείσετε ραντεβού με τους εκθέτες, αλλά και να κάνετε εγγραφή στα Workshops.


Μείνετε ενημερωμένοι για όλα τα νέα του 100% Hotel Show ακολουθώντας μας στα Social Media