{{user.name}}
IOO%
HOTEL
SHOW
TO LUXURY
ΕΚΘΕΣΙΑΚΟ EVENT
ΓΙΑ ΠΟΛΥΤΕΛΗ
ΚΑΤΑΛΥΜΑΤΑ &
ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ
ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ
Crete
Seasonal
Edition
Athens
Main
Event
ΕΙΣΟΔΟΣ ΕΠΙΣΚΕΠΤΗΣ ΕΚΘΕΤΗΣ ΕΓΓΡΑΨΟΥ
ΣΑΝ ΕΠΙΣΚΕΠΤΗΣ
EN
GR

Η σημασία του Τουρισμού Ευεξίας   |  Νίκος Κουρεμένος Ph.D.

Η σημασία του Τουρισμού Ευεξίας

Ο Τουρισμός Ευεξίας, χωρίς καμιά αμφιβολία, αποτελούσε ένα δυναμικά ανερχόμενο trend πριν την εμφάνιση της πανδημίας- μετά από αυτήν όμως, καθίσταται πλέον, όχι απλά μια τάση, αλλά μια πειστική απάντηση στις ανάγκες του σύγχρονου και του μελλοντικού ταξιδιώτη. Παράλληλα, συμβάλλει καθοριστικά στη διαμόρφωση ενός ποιοτικού τουριστικού προϊόντος, που θα προσελκύσει ανάλογου επιπέδου τουρίστες με μεγαλύτερη κατά κεφαλήν δαπάνη.​

Πρώτα απ’ όλα, ας δούμε τον ορισμό της ευεξίας από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας:

“Ευεξία είναι η βέλτιστη κατάσταση των ατόμων και ομάδων”, και με τη λέξη κατάσταση εννοούμε τη σωματική, ψυχική, πνευματική, κοινωνική και οικονομική. 

Σύμφωνα δε και με το Global Wellness Institute, ο όρος ευεξία περιλαμβάνει 6 διαστάσεις.  

68b97d7fee9427d8a10714f651c055bc.jpg


 
Επίσης είναι σημαντικό να αναφερθούμε στον τουρισμό υγείας,

μέσα στα πλαίσια του οποίου ανήκει ο τουρισμός ευεξίας, και με την ευκαιρία αυτή να διαχωρίσουμε τον τουρισμό υγείας από τον ιατρικό τουρισμό, διότι οι όροι αυτοί χρησιμοποιούνται συχνά τελευταία και υπάρχει σύγχυση πολλές φορές. Όπως βλέπουμε και από το σχεδιάγραμμα κατωτέρω, ο ιατρικός τουρισμός λειτουργεί αντιδραστικά, ενώ ο τουρισμός ευεξίας προληπτικά.

1c3219863194795fba6ca8bd4dbbfda9.jpg


 
Ο ιατρικός τουρισμός τώρα αφορά άτομα που ταξιδεύουν σε κάποιο μέρος για να έχουν κάποια ιατρική / οδοντιατρική θεραπεία για μια ασθένεια ή πάθηση ή κάποιο θέμα υγείας που έχουν, αναζητώντας χαμηλότερο κόστος περίθαλψης, υψηλότερη ποιότητα περίθαλψης, ταχύτερη & ευκολότερη πρόσβαση ή και διαφορετική περίθαλψη από αυτήν που θα είχαν στον τόπο κατοικίας τους. Αυτές οι θεραπείες συμπεριλαμβάνουν και προβλήματα γονιμότητας ή αισθητικές & πλαστικές επεμβάσεις. 
Αναφέρεται σε ασθενή άτομα ή άτομα με κάποιο θέμα υγείας. 

bbef2a505878157baeb95eaab865d83a.jpg


 
Στο ακόλουθο διάγραμμα βλέπουμε τα κίνητρα για τον ιατρικό τουρισμό.  

ad550a1b5af91ed07f39b14334c1bd6c.jpg


Ο τουρισμός ευεξίας αφορά άτομα που ταξιδεύουν σε κάποιο μέρος, αναζητώντας ενεργά και με δική τους πρωτοβουλία δραστηριότητες που θα βοηθήσουν στη διατήρηση ή βελτίωση της προσωπικής τους υγείας και ευεξίας, και αναζητούν αυθεντικές, μοναδικές ή τοπικές εμπειρίες που δεν υπάρχουν στον τόπο κατοικίας τους. Αναφέρεται σε υγιή άτομα. 
Περιλαμβάνει εγκαταστάσεις όλων των ειδών, τα spas (hotel & resort spas, day spas, beauty salons, cruise ship spas), κέντρα θαλασσοθεραπείας, ιαματικά κέντρα, health & fitness centers, σε μερικές περιπτώσεις/χώρες και τον αθλητικό τουρισμό (όχι επαγγελματικό), καθώς και όλες τις δραστηριότητες και τα προγράμματα ευεξίας (όπως διάφορα retreats). 
Τι ακριβώς εννοούν και τι αναζητούν τα άτομα όταν αναφέρονται σε τουρισμό ευεξίας, το βλέπουμε στο ακόλουθο σχεδιάγραμμα, με 1ο τα spas. 

f2a46d1f41db3522159fef8c0c3314f5.jpg


 

Τι ενδιαφέρει περισσότερο τον τουρίστα ευεξίας; Σύμφωνα με έρευνες στον κλάδο, βλέπουμε στον ακόλουθο πίνακα τις πιο δημοφιλείς υπηρεσίες, με πρώτο βέβαια καθαρά το μασάζ, μετά τις θεραπείες σώματος, τον διαλογισμό και τις θεραπείες προσώπου κατά σειρά.

4d94dc1de83b7d189d5e3e05b71f2e69.jpg


 
Για να καταλάβουμε τη σημασία τού κλάδου της ευεξίας και ειδικότερα του τουρισμού ευεξίας, αρκεί να δούμε το μέγεθός τους παγκοσμίως.   

ae5cbc01539f9c4bfa53c580c6be3fc4.jpg

 
Ποιος είναι ο τουρίστας ευεξίας;

Για να έρθουμε τώρα στον τουρίστα ευεξίας. Υπάρχουν 2 τύποι τουρίστα ευεξίας , ο πρωτεύων και ο δευτερεύων. 

Ο πρωτεύων έχει σαν κύριο κίνητρο για το ταξίδι του ή για τον προορισμό του την ευεξία, ενώ ο δευτερεύων ταξιδεύει για επαγγελματικούς λόγους ή για διακοπές και επιθυμεί να διατηρήσει την ευεξία του συμμετέχοντας σε δραστηριότητες ευεξίας.

Ανάλογα με την προέλευση, υπάρχει ο διεθνής και ο εγχώριος τουρίστας ευεξίας.
 
Γιατί τουρισμός ευεξίας; 
• Είναι από τους μεγαλύτερους και ταχύτερα αναπτυσσόμενους κλάδους παγκοσμίως, προσφέροντας 100εκ. θέσεις εργασίας και 9% του παγκόσμιου ΑΕΠ. 
• H ευεξία είναι μια μεγάλη διεθνής καταναλωτική τάση.
• Ο τουρισμός ευεξίας αναπτύσσεται ταχύτερα -με 9,1% ετησίως- από όλο τον τουριστικό κλάδο (6,2%).
• Ο τουρίστας ευεξίας είναι τουρίστας υψηλού οικονομικού προφίλ, κάτι που φαίνεται πολύ καθαρά και στο παρακάτω διάγραμμα. Ιδιαίτερα βλέπουμε ότι ο εγχώριος τουρίστας ευεξίας ξοδεύει 178% περισσότερο από τον μέσο τουρίστα. 

da19effc5e634ab670c322fb48c43223.jpg


 
• Κάθε τουρίστας (εγχώριος ή διεθνής, σε διακοπές ή σε επαγγελματικό ταξίδι) είναι δυνητικά τουρίστας ευεξίας.  
• Ο τουρισμός ευεξίας λειτουργεί προληπτικά.
• Μπορεί να οργανωθεί σε οποιονδήποτε προορισμό, οποιαδήποτε εποχή.
• Μπορεί να ενισχύσει και να προβάλει τα τοπικά και εθνικά χαρακτηριστικά μιας χώρας/περιοχής και φυσικά να βοηθήσει την επιχειρηματικότητα. 
• Αυξάνει το εισόδημα, δημιουργεί νέες θέσεις εργασίας και φυσικά συμβάλλει στη βελτίωση της ευεξίας του γενικού πληθυσμού της χώρας.

Πώς μπορεί να βοηθήσει o τουρισμός ευεξίας τα ξενοδοχεία;
• Η ύπαρξη spa & wellness facilities & services αποτελεί πλέον έναν σημαντικό λόγο επιλογής ενός ξενοδοχείου/προορισμού.  
• Εκτός του μέσου όρου των εσόδων, αυξάνει και ο βαθμός ικανοποίησης των πελατών κατά τη διάρκεια της διαμονής τους. 
• H ποιότητα ύπνου και η απόδοση των πελατών στην εργασία τους, αλλά και γενικότερα στην καθημερινή τους ζωή, βελτιώνεται μετά από την παραμονή τους σε ένα ξενοδοχείο με spa & wellness offering. 
• Οι τουρίστες ευεξίας ξοδεύουν διπλάσια σε F & B, μένουν 1,5 μέρα περισσότερο κατά μ.ό. και είναι κατά 33% περισσότερο πιθανόν να κλείσουν σουίτα για τη διαμονή τους.
• Μελέτες επίσης έχουν δείξει ότι, καθαρά από οικονομικής άποψης, ένα spa, εκτός των εσόδων που φέρνει, συμβάλλει στην αύξηση του λεγόμενου RevPAR (έσοδα ανά διαθέσιμο δωμάτιο) κατά τουλάχιστον 10-11%.

Μάλιστα, η συζήτηση είναι πλέον όχι μόνο για το ROI – Return On Investment, κάτι που ενδιαφέρει φυσικά έναν ξενοδόχο/ επενδυτή, αλλά τώρα και για το ROW - Return on Wellness!

Να πούμε εδώ επίσης, ότι ο τουρισμός ευεξίας δεν αναφέρεται μόνο στα spas αλλά και σε πολλές άλλες υπηρεσίες και προγράμματα, όπως βλέπουμε και στην εικόνα παρακάτω, αλλά και σύμφωνα με τις 6 διαστάσεις της ευεξίας που αναφέραμε προηγούμενα. Κάποια παραδείγματα είναι η διατροφή, ο διαλογισμός, yoga, fitness, ομορφιά, μαθήματα αυτό-βελτίωσης κ.α.
Κάτι το οποίο οι ξενοδόχοι και τα τμήματα recreation/wellness/fitness/spa πρέπει να προσέξουν ιδιαίτερα επίσης, είναι οι διάφορες δραστηριότητες στη φύση, που είναι μια πολύ ανερχόμενη τάση (back to nature) και θα επικρατήσει πολύ, ιδιαίτερα τώρα στην περίοδο μετά τον COVID-19.  

Σε μια έρευνα που έγινε πρόσφατα για το όταν πάψουν να υπάρχουν οι περιορισμοί στα ταξίδια, το 42% των ερωτηθέντων απάντησε ότι σκοπεύει να κάνει πιο πολλές διακοπές ευεξίας.
 

24e3c612680aa1b9f6e5b70ecc1df356.jpg

Τι κάνουν τα ξενοδοχεία; 
Την ταχύτερη ανάπτυξη στον κλάδο του τουρισμού ευεξίας παρουσιάζουν τα hotel/resort spas, με 37% αύξηση στον αριθμό νέων εγκαταστάσεων.
Όλες οι μεγάλες αλυσίδες ξενοδοχείων (MARIOTT, SIX SENSES, STARWOOD, IHG, FOUR SEASONS, VANYIN RANCH) επενδύουν πολύ σοβαρά στον κλάδο της ευεξίας, με τη δημιουργία νέων προγραμμάτων ευεξίας ή και την εξαγορά εξειδικευμένων εταιρειών ευεξίας, όπως έκανε για παράδειγμα η HYATT με την EXHALE, και το Intercontinental Hotel Group με την εξαγορά -και την ένταξη στο δίκτυό του- της βραβευμένης ως κορυφαίας τα τελευταία 3 χρόνια ξενοδοχειακής αλυσίδας Six Senses. 
H RITZ CARLTON ετοιμάζει το 1ο κρουαζιερόπλοιο με μεγάλη έμφαση στα προγράμματα ευεξίας, ενώ είναι πολλές οι εταιρείες κρουαζιέρας που έχουν φτιάξει spa στα κρουαζιερόπλοιά τους. 
Οι άνθρωποι, μετά από αυτή την τόσο δύσκολη περίοδο με μεγάλα διαστήματα εγκλεισμού και αποκλεισμού, θα στραφούν ακόμη περισσότερο στη βελτίωση της σωματικής, ψυχικής και πνευματικής τους υγείας και θα θελήσουν να ξεφύγουν, να ταξιδέψουν και να συνδυάσουν τις διακοπές τους με προγράμματα ευεξίας.   

612e5b7f76d91606879a1aab7c428cd7.jpg
4cd4a0fcc4fc93ee15f90eac42d94c50.jpg


Μερικές τάσεις στα ταξίδια και τον τουρισμό ευεξίας: 
• «Healthy» hotels
• Αυθεντικές εμπειρίες 
• Wellness Cruises (Viking, Carnival, Celebrity, Queen Mary 2)
• Wellness σε αεροδρόμια (massage chairs, spas, fitness, sleep)
• Back to nature / Outdoor activities
• Wellness Escapes
• Wellness ‘villages’ / wellness real estate
 

6a326c4639470a0f9649e4df853cd2a9.jpg
Νίκος Κουρεμένος Ph.d.
Wellness & Fitness/Sports Project Management & Consultancy
Education & Project Manager της Raison d’Etre (αδελφής εταιρείας της Six Senses), με 25χρονη καριέρα και πάνω από 50 ολοκληρωμένα management & consultancy projects σε διάφορες χώρες (με πλέον πρόσφατα το KI Spa - 3500 τ.μ. στο Κάιρο, και το Αmara Hotel Spa - 2500 τ.μ. στη Λεμεσό), στέλεχος των οργανωτικών επιτροπών των Ολυμπιακών Αγώνων 2004 (2001-2004) και των Special Olympics (2011). Μέλος του ΔΣ του Ελληνικού Συνδέσμου Τουρισμού Υγείας και Board member του International Health & Wellness Alliance. Αrea Spa Director (2013-2015) σε ένα από τα μεγαλύτερα κέντρα θαλασσοθεραπείας & spa στον κόσμο (7.500 τ.μ.), το Soma Bay Thalasso & Spa, στην Ερυθρά Θάλασσα. Επισκέπτης καθηγητής στο International Hospitality & Spa Management MBA στο FH Joanneum University στην Αυστρία, στο LUISS Business School Hospitality MBA στην Ιταλία, καθώς και καθηγητής World Wellness Weekend Ambassador και Health & Fitness Director του ACSM (American College of Sports Medicine).
CLOSE
ΣΤΕΙΛΕ ΜΗΝΥΜΑ
Thank you for your message. The Exhibitor will be informed and reply to you the soonest possible.
Ευχαριστούμε για το μήνυμά σας. Ο Εκθέτης θα ενημερωθεί και θα σας απαντήσει το συντομότερο.
Thank you for your message. The Visitor will be informed and reply to you the soonest possible.
Ευχαριστούμε για το μήνυμά σας. Ο Επισκέπτης θα ενημερωθεί και θα σας απαντήσει το συντομότερο.
ΕΠΙΒΕΒΑΙΩΣΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ ΣΕ HOTELIER WORKSHOP
ΕΠΙΒΕΒΑΙΩΣΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ

Είστε σίγουροι ότι θέλετε να παρακολουθήσετε το πιο κάτω Workshop;

Παρακαλώ επιβεβαιώστε τη συμετοχή σας.

{{workshop.name_gr}}

{{workshop.day}}

{{workshop.start_hour}}:{{workshop.start_minutes}} - {{workshop.end_hour}}:{{workshop.end_minutes}}
Η ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΑΣ ΣΤΟ WORKSHOP
Η ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΑΣ ΕΠΙΒΕΒΑΙΩΘΗΚΕ

Ευχαριστούμε για την εγγραφή σας σε αυτό το Workshop! Μπορείτε να κατεβάσετε το εισιτήριό σας πατώντας εδώ.

Ευχαριστούμε για την εγγραφή σας!

Η ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΑΣ ΣΤΟ IOO% HOTEL SHOW

Ευχαριστούμε πολύ για το ενδιαφέρον σας για την έκθεση IOO% Hotel Show! Για να ολοκληρωθεί η διαδικασία εγγραφής σας στο σύστημα, θα πρέπει να ανοίξετε το σύνδεσμο επιβεβαίωσης που έχει αποσταλεί στο email σας. Με αυτόν τον τρόπο, θα μπορέσετε να κατεβάσετε το εισιτήριό σας για να επισκεφθείτε την έκθεση, να κλείσετε ραντεβού με τους εκθέτες, αλλά και να κάνετε εγγραφή στα Workshops.


Μείνετε ενημερωμένοι για όλα τα νέα του IOO% Hotel Show ακολουθώντας μας στα Social Media