{{user.name}}
IOO%
HOTEL
SHOW
TO LUXURY
ΕΚΘΕΣΙΑΚΟ EVENT
ΓΙΑ ΠΟΛΥΤΕΛΗ
ΚΑΤΑΛΥΜΑΤΑ &
ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ
ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ
Crete
Seasonal
Edition
Athens
Main
Event
ΕΙΣΟΔΟΣ ΕΠΙΣΚΕΠΤΗΣ ΕΚΘΕΤΗΣ ΕΓΓΡΑΨΟΥ
ΣΑΝ ΕΠΙΣΚΕΠΤΗΣ
ΕΓΓΡΑΨΟΥ ΣΤΑ
IOO% HOTEL WORKSHOPS
EN
GR

Η Μελέτη Φωτισμού και η σημασία της στον σχεδιασμό ενός σύγχρονου Ξενοδοχείου   |  Θεόδωρος Κοντορήγας MBA MSc

Η Μελέτη Φωτισμού και η σημασία της στον σχεδιασμό ενός σύγχρονου Ξενοδοχείου

Το παρόν άρθρο δίνει απαντήσεις σε ορισμένες από τις πιο συχνές ερωτήσεις σχετικά με τη μελέτη φωτισμού και τη σημασία της στον σχεδιασμό ενός σύγχρονου ξενοδοχείου. Τι περιλαμβάνει μια επαγγελματική μελέτη φωτισμού, ποια είναι η σχέση της με την αρχιτεκτονική μελέτη του ξενοδοχείου, ποια είναι η διαφορά τής μελέτης φωτισμού από την απλή επιλογή φωτιστικών σωμάτων και ποιες είναι οι νέες τάσεις σε ό,τι αφορά τον ξενοδοχειακό φωτισμό;

Η σημασία του φωτισμού στη δημιουργία της κατάλληλης ατμόσφαιρας

Το σύγχρονο ξενοδοχείο, ως ένα αρχιτεκτονικά σχεδιασμένο "σκηνικό", καλείται να δημιουργήσει αυθεντικές και αξιομνημόνευτες εμπειρίες και να ανταποκριθεί αποτελεσματικά στις πολύπλευρες ανάγκες των "πρωταγωνιστών" – φιλοξενουμένων του. Μέσα στο απαιτητικό αυτό πλαίσιο, ο σχεδιασμός του αρχιτεκτονικού φωτισμού καλείται να δημιουργήσει την κατάλληλη ατμόσφαιρα και να αναδείξει δημιουργικά το σενάριο της εμπειρίας και το concept του συγκεκριμένου ξενοδοχείου. Ο φωτισμός σχεδιάζεται όχι απλά για να εξασφαλίσει ικανοποιητικά επίπεδα φωτεινότητας ή σημαντική εξοικονόμηση ενέργειας, αλλά και ως ένας ποιοτικός παράγοντας δημιουργίας ξενοδοχειακών χώρων με υψηλή αισθητική αξία. Ο ποιοτικός φωτισμός προσθέτει αξία στις παρεχόμενες υπηρεσίες, επηρεάζει θετικά τον τρόπο που οι φιλοξενούμενοι αισθάνονται και επικοινωνούν και ενισχύει σημαντικά τα έσοδα της τουριστικής επιχείρησης και τις θετικές κριτικές στα δημοφιλή μέσα κοινωνικής δικτύωσης.


Μελέτη Φωτισμού: Ένας ξεχωριστός συνδυασμός επιστήμης και τέχνης στην υπηρεσία του Ελληνικού Τουρισμού
Ο ποιοτικός φωτισμός αποτελεί ένα σύγχρονο, αποτελεσματικό εργαλείο τουριστικού marketing


Η κατανόηση του φωτός, του φωτισμού και των χαρακτηριστικών τους, αλλά και ο έλεγχος και χειρισμός τους, έχουν γίνει σήμερα θέματα ιδιαίτερα πολυσύνθετα και πολύπλευρα. Η επίδραση του φωτός στην ανθρώπινη υγεία, διάθεση και ψυχολογία έχει τεκμηριωθεί επιστημονικά τα τελευταία χρόνια. Αποτελεί δε ένα θέμα με σαφώς μεγαλύτερες προεκτάσεις από αυτό της απλής εξασφάλισης επαρκών επίπεδων φωτισμού για την όραση. Οι πρόσφατες ραγδαίες τεχνολογικές εξελίξεις, με κυριότερη την εξάπλωση του φωτισμού LED, καθώς και των έξυπνων συστημάτων ελέγχου και διαχείρισης φωτισμού, έχουν δημιουργήσει ένα νέο, δυναμικό και ενδιαφέρον περιβάλλον. Ο σχεδιασμός του φωτισμού αποτελεί σήμερα μια εξειδικευμένη επαγγελματική δραστηριότητα, η οποία εκτελείται σε φάσεις, σε συγκεκριμένα δηλαδή στάδια ανάλογα με την πορεία κατασκευής ενός έργου. Η ποιότητα ενός σχεδιασμού φωτισμού καθορίζεται από πολλές μεταβλητές και αξιολογείται ως προς την εκπλήρωση πολλαπλών στόχων. Κύριο μέλημα είναι η αρμονική ενσωμάτωση του φωτισμού στην αρχιτεκτονική του έργου, η ανάδειξη του ιδιαίτερου χαρακτήρα του χώρου και η δημιουργία της κατάλληλης ατμόσφαιρας για τους χρήστες του χώρου, με σκοπό τη μέγιστη ικανοποίηση των αναγκών τους.  

e6a2bb303f50aa4d4365b68773ff17aa.jpg

Miraggio Thermal Spa Resort,Halkidiki | Architect : DLP Architects

Η μελέτη του φωτισμού συμπορεύεται με την αρχιτεκτονική μελέτη, καθώς το φως και ο χώρος δεν είναι δυο ξεχωριστές έννοιες. Αρχιτεκτονικά στοιχεία όπως οι επιφάνειες, ο όγκος, τα χρώματα και η υφή είναι ποιότητες ορατές και αντιληπτές μόνο με την παρουσία φωτός. Oι αρχιτέκτονες σχεδιάζουν έχοντας καταρχάς στον νου τους το φυσικό φως. Η συμμετοχή τού μελετητή φωτισμού είναι απαραίτητη από τα πρώτα στάδια σχεδιασμού ενός ξενοδοχείου, ώστε σε συνεργασία με τον αρχιτέκτονα να σχεδιαστούν οι κατασκευαστικές λεπτομέρειες που χρειάζονται για τη μέγιστη δυνατή ενσωμάτωση του φωτισμού στην αρχιτεκτονική και στη διακόσμηση. Βασική επιδίωξη και στόχος της μελέτης φωτισμού είναι να είναι ορατά τα αποτελέσματα του φωτισμού και όχι οι πηγές του. Παρόλο που ο φωτισμός είναι ένα σύνθετο και όχι αμιγώς τεχνικό θέμα, οι λύσεις που προτείνονται κάθε φορά θα πρέπει να είναι απλές και να συντηρούνται εύκολα.

40af47e8b6361ea758efc899a46c543f.jpg

Lazart Hotel, Thessaloniki | Architect : Makridis Architects

Η διαδικασία σχεδιασμού του φωτισμού πραγματοποιείται σε τρία βασικά στάδια, όπως περιγράφονται αναλυτικά στη συνέχεια:

Στάδιο Α: Προκαταρκτικός σχεδιασμός και παρουσίαση κεντρικής ιδέας

Το στάδιο αυτό περιλαμβάνει μεταξύ άλλων την παρουσίαση των προτάσεων για τον φωτισμό του ξενοδοχείου, για την οποία χρησιμοποιούνται προσχέδια και τρισδιάστατες φωτορεαλιστικές απεικονίσεις με το τελικό αποτέλεσμα, όπως προτείνεται από τη μελέτη. Η παρουσίαση αυτή παρέχει στον ιδιοκτήτη του ξενοδοχείου ξεκάθαρη πληροφόρηση σχετικά με τη νυχτερινή εικόνα των εσωτερικών και εξωτερικών χώρων. Επίσης, στο στάδιο αυτό υποβάλλεται η προκαταρκτική τεχνικό-οικονομική μελέτη, που περιλαμβάνει τον αρχικό προϋπολογισμό για τον φωτισμό του έργου (αρχικό κόστος προμήθειας φωτιστικού εξοπλισμού, αλλά όχι το κόστος εγκατάστασης), την προκαταρκτική επιλογή των φωτιστικών σωμάτων, καθώς και υποδείξεις σχετικά με το σύστημα ελέγχου του φωτισμού.

ee9ba67ceae5de33fa4abb9e4c716975.jpg

Miraggio Thermal Spa Resort,Halkidiki | Architect : DLP Architects

Στάδιο Β: Μελέτη εφαρμογής

Από τη στιγμή που η νυχτερινή εικόνα των χώρων του ξενοδοχείου έχει συμφωνηθεί, ακολουθεί η υλοποίηση της μελέτης από τεχνική άποψη. Το στάδιο αυτό περιλαμβάνει την αποτύπωση του φωτισμού σε σχέδια, όπου ο τύπος, η ποσότητα και άλλες λεπτομέρειες καθώς και τα απαιτούμενα κυκλώματα φωτισμού, αποτυπώνονται με ακρίβεια. Επίσης περιλαμβάνει τις αναλυτικές προδιαγραφές του φωτιστικού εξοπλισμού (φωτιστικά σώματα, πηγές φωτός, σύστημα ελέγχου). Η επιλογή του φωτιστικού εξοπλισμού γίνεται πάντα με τρόπο επιστημονικό και αντικειμενικό ως προς τις ανάγκες του έργου, και είναι πάντα ανεξάρτητη από πωλήσεις φωτιστικού εξοπλισμού. Συχνά παρατηρείται μια εύλογη σύγχυση μεταξύ της εφαρμογής των εργαλείων (βλέπε φωτιστικά σώματα) και της επιστήμης και «τέχνης» του σχεδιασμού αρχιτεκτονικού φωτισμού. Επίσης, συχνά «μελέτες» φωτισμού προσφέρονται από εμπορικές εταιρείες φωτιστικού εξοπλισμού, ως υποστηρικτική υπηρεσία βοήθειας και αύξησης πωλήσεων. To πραγματικό κόστος αυτών των δήθεν μελετών φωτισμού καλείται σε κάθε περίπτωση να πληρώσει η ίδια η ξενοδοχειακή επιχείρηση, και μάλιστα πολύ συχνά με εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους υπερφωτισμένους και με έναν εξαιρετικά μεγάλο αριθμό εγκατεστημένων φωτιστικών σωμάτων.

Στο στάδιο αυτό επίσης υποβάλλονται οι απαραίτητες σχεδιαστικές, τεχνικές και κατασκευαστικές λεπτομέρειες για την αποτελεσματικότερη εγκατάσταση του φωτισμού και την ενσωμάτωσή του στην αρχιτεκτονική του έργου, ο τελικός προϋπολογισμός φωτιστικού εξοπλισμού και του συστήματος ελέγχου, καθώς και η ολοκληρωμένη φωτομετρική μελέτη, ανάλυση και υποβολή φωτομετρικών υπολογισμών των επιπέδων φωτισμού από εξειδικευμένο πρόγραμμα Η/Υ (Dialux, Relux) σε κατόψεις και ανόψεις. Επίσης υποβάλλονται οι τελικές προδιαγραφές του συστήματος ελέγχου, το πρόγραμμα και οι υποδείξεις προγραμματισμού των σκηνών φωτισμού.

17dab8ed8222bfed5c1d0de27764eb94.jpg

Miraggio Thermal Spa Resort,Halkidiki | Architect : DLP Architects

Στάδιο Γ: Ολοκλήρωση – Επίβλεψη

Κατά τη διάρκεια των εργασιών ολοκλήρωσης της εγκατάστασης φωτισμού σύμφωνα με τα αναλυτικά σχέδια και τις προδιαγραφές της υποβληθείσας μελέτης, ο μελετητής φωτισμού είναι σε θέση να επιβλέψει τη διαδικασία της προμήθειας του εξοπλισμού και να παρέχει συμβουλές για την ορθή εγκατάσταση του εξοπλισμού στο έργο. Επίσης είναι υπεύθυνος για την τελική ρύθμιση του εξοπλισμού, καθώς και τον προγραμματισμό του συστήματος ελέγχου του φωτισμού. Τέλος, παρέχει συμβουλές για τη συντήρηση της εγκατάστασης φωτισμού με την υποβολή του ανάλογου προγράμματος.

0ff6705384808dcf97023c55e4ba471d.jpg

Lazart Hotel, Thessaloniki | Architect : Makridis Architects


PHOTO GALLERY

cb4a9f48f1b05642255b5d47593a32ce.jpg

Aldemar Resorts | Architect : ACT Architects

e9f2f61350e667fa853c1c7527fbba11.jpg

Lazart Hotel, Thessaloniki | Architect : Makridis Architects

687db44443c8762b702c6d416e844825.jpg

Aldemar Resorts | Architect : ACT Architects

57e6e321d50542b93dda134e42d18819.jpg

Lazart Hotel, Thessaloniki | Architect : Makridis Architects

Θεόδωρος Κοντορήγας Mba Msc
Lighting Design
Creative Director στο μελετητικό γραφείο αρχιτεκτονικού φωτισμού Θεόδωρος Κοντορήγας και Συνεργάτες. Διαθέτει εμπειρία 20 ετών στην υλοποίηση αξιομνημονεύτων έργων φωτισμού με δημιουργική υπογραφή στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Σε συνεργασία με καταξιωμένα αρχιτεκτονικά γραφεία έχει ολοκληρώσει σημαντικό αριθμό έργων μικρής και μεγάλης κλίμακας, όπως ξενοδοχεία, εμπορικά κέντρα, μουσεία, χώρους ιστορικής και πολιτιστικής κληρονομιάς, κτίρια γραφείων, εστιατόρια, αστικούς χώρους και ιδιωτικές κατοικίες.
CLOSE
ΣΤΕΙΛΕ ΜΗΝΥΜΑ
Thank you for your message. The Exhibitor will be informed and reply to you the soonest possible.
Ευχαριστούμε για το μήνυμά σας. Ο Εκθέτης θα ενημερωθεί και θα σας απαντήσει το συντομότερο.
Thank you for your message. The Visitor will be informed and reply to you the soonest possible.
Ευχαριστούμε για το μήνυμά σας. Ο Επισκέπτης θα ενημερωθεί και θα σας απαντήσει το συντομότερο.
ΕΠΙΒΕΒΑΙΩΣΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ ΣΕ HOTELIER WORKSHOP
ΕΠΙΒΕΒΑΙΩΣΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ

Είστε σίγουροι ότι θέλετε να παρακολουθήσετε το πιο κάτω Workshop;

Παρακαλώ επιβεβαιώστε τη συμετοχή σας.

{{workshop.name_gr}}

{{workshop.day}}

{{workshop.start_hour}}:{{workshop.start_minutes}} - {{workshop.end_hour}}:{{workshop.end_minutes}}
Η ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΑΣ ΣΤΟ WORKSHOP
Η ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΑΣ ΕΠΙΒΕΒΑΙΩΘΗΚΕ

Ευχαριστούμε για την εγγραφή σας σε αυτό το Workshop! Μπορείτε να κατεβάσετε το εισιτήριό σας πατώντας εδώ.

Ευχαριστούμε για την εγγραφή σας!

Η ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΑΣ ΣΤΟ IOO% HOTEL SHOW

Ευχαριστούμε πολύ για το ενδιαφέρον σας για την έκθεση IOO% Hotel Show! Για να ολοκληρωθεί η διαδικασία εγγραφής σας στο σύστημα, θα πρέπει να ανοίξετε το σύνδεσμο επιβεβαίωσης που έχει αποσταλεί στο email σας. Με αυτόν τον τρόπο, θα μπορέσετε να κατεβάσετε το εισιτήριό σας για να επισκεφθείτε την έκθεση, να κλείσετε ραντεβού με τους εκθέτες, αλλά και να κάνετε εγγραφή στα Workshops.


Μείνετε ενημερωμένοι για όλα τα νέα του IOO% Hotel Show ακολουθώντας μας στα Social Media