{{user.name}}
IOO%
HOTEL
SHOW
TO LUXURY
ΕΚΘΕΣΙΑΚΟ EVENT
ΓΙΑ ΠΟΛΥΤΕΛΗ
ΚΑΤΑΛΥΜΑΤΑ &
ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ
ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ
Crete
Seasonal
Edition
Athens
Main
Event
ΕΙΣΟΔΟΣ ΕΠΙΣΚΕΠΤΗΣ ΕΚΘΕΤΗΣ ΕΓΓΡΑΨΟΥ
ΣΑΝ ΕΠΙΣΚΕΠΤΗΣ
ΕΓΓΡΑΨΟΥ ΣΤΑ
IOO% HOTEL WORKSHOPS
EN
GR

Αποκατάσταση και επανάχρηση κτιρίων ως ξενοδοχειακές μονάδες: Η νέα τάση που αναβαθμίζει το αστικό τοπίο   |  100% Hotel Specials Team

Αποκατάσταση και επανάχρηση κτιρίων ως ξενοδοχειακές μονάδες: Η νέα τάση που αναβαθμίζει το αστικό τοπίο

Η εικόνα μεγάλων αστικών κέντρων έχει αρχίσει τα τελευταία χρόνια να αλλάζει. Κτίρια που μέχρι πρόσφατα έδιναν μία αίσθηση εγκατάλειψης και μπορεί να παρέμεναν για χρόνια εκτός λειτουργίας, έχουν πάρει πλέον ζωή και δίνουν μια ανανεωμένη πνοή στην αστική αρχιτεκτονική.

Στα μεγάλα αστικά κέντρα κυρίως, βλέπουμε ότι υπάρχουν κτίρια τα οποία δεν χρησιμοποιούνται πια, και που μάλιστα, λόγω της εγκατάλειψής τους στο πέρασμα των χρόνων, ρημάζουν. Είναι άξιο αναφοράς ότι, μόνο στον Δήμο Αθηναίων, τα εγκαταλελειμμένα κτίρια υπολογίζονται –τουλάχιστον– σε 1.500, διασκορπισμένα στις 7 Δημοτικές Κοινότητες.

Με μια πιο προσεκτική ματιά, μπορεί να διακρίνει κανείς ανάμεσα στα πολυάριθμα αυτά κτίρια σπουδαία αρχιτεκτονικά παραδείγματα της εποχής που κατασκευάστηκαν, τα οποία λόγω της εγκατάλειψής τους συντελούν στην απαξίωση του κτιριακού δυναμικού της χώρας μας. Κτίρια, ωστόσο, που μπορούν να αποτελέσουν μία εξαιρετική βάση για τη δημιουργία ενός μοναδικού έργου. Με την προοπτική, λοιπόν, ανάδειξης και αξιοποίησης ενός τέτοιου κτιρίου, πολλοί ιδιοκτήτες και επενδυτές ξενοδοχείων, αλλά και αρχιτεκτονικά γραφεία, στρέφονται πλέον και στην αξιοποίηση υφιστάμενων κτιρίων, για τη δημιουργία ενός νέου ξενοδοχείου.

Μια τέτοια επενδυτική κίνηση είναι άλλες φορές επιλογή και άλλες ανάγκη, και αυτό γιατί στα αστικά κέντρα είναι αρκετά δύσκολη η εξεύρεση ελεύθερων οικοπέδων για την ανέγερση νέων καταλυμάτων στο κατάλληλο σημείο, οπότε αναγκαστικά οι επενδυτές στρέφονται σε ήδη υφιστάμενα κτίρια.

Προκλήσεις που προκύπτουν από την επιλογή υφιστάμενων κτιρίων για τη δημιουργία νέων καταλυμάτων

Σαφώς η αξιοποίηση ενός ήδη υπάρχοντος κτιρίου έχει αρκετές προκλήσεις, πόσο μάλλον όταν αυτό έχει κατασκευαστεί πριν αρκετά χρόνια, και για εντελώς διαφορετική ενδεχομένως χρήση.

Ξεκινώντας, θα πρέπει να γίνουν σε βάθος δομοστατικές μελέτες για την κατάσταση του κτιρίου, ώστε να μπορέσουν να αποτυπωθούν οι όποιες εργασίες χρειάζονται. Με τους κανονισμούς ασφαλείας και τη νομοθεσία να αλλάζουν συνεχώς, θα πρέπει να γίνει σε βάθος μελέτη για το αν το κτίριο πληροί τις προϋποθέσεις ασφαλείας και στατικότητας για χρήση ως ξενοδοχειακή μονάδα. Είναι πολύ πιθανό να χρειαστεί να γίνουν εργασίες ενίσχυσης στον φέροντα οργανισμό, πέραν των όποιων εργασιών αποκατάστασης και συντήρησης.

Υπάρχουν μάλιστα περιπτώσεις που χρειάζονται και επιπλέον προσθήκες, για την επάρκεια των χώρων της τελικής κατασκευής, καθώς η αρχική χρήση του κτιρίου δεν είχε σχεδιαστεί για να εξυπηρετεί χώρους φιλοξενίας, που απαιτούν αρκετούς κοινόχρηστους χώρους αλλά και διαμόρφωση πολλαπλών χώρων ως δωμάτια. Όλα αυτά, λαμβάνοντας υπ’ όψιν σαφώς θέματα εξοικονόμησης ενέργειας και περιβαλλοντολογικού αποτυπώματος.

Στην περίπτωση δε που το κτίριο έχει κριθεί ως διατηρητέο, απαιτείται για κάθε επέμβαση σε αυτά η κατάθεση όλων των απαραίτητων μελετών στην εκάστοτε αρχή.

Σε κάθε περίπτωση, δίνεται έμφαση στη βέλτιστη αξιοποίηση του ήδη υπάρχοντος κτιρίου και την αρμονική επανένταξή του στη σύγχρονη πραγματικότητα, με στόχο τη δημιουργία ενός απόλυτα λειτουργικού ξενοδοχείου που ανταποκρίνεται στις ανάγκες και τις επιθυμίες του ταξιδιώτη, όχι μόνο τού σήμερα αλλά και των επόμενων ετών. Όποιες εργασίες πραγματοποιούνται, θα πρέπει σε κάθε περίπτωση να γίνονται με γνώμονα τον σεβασμό στον αρχικό σχεδιασμό του κάθε κτιρίου και την ανάδειξη του ιδιαίτερου χαρακτήρα του.

Αν θέλουμε να συγκρίνουμε το κόστος που μπορεί να έχει μία τέτοια επένδυση έναντι μιας νέας κατασκευής, θα λέγαμε ότι δεν μπορεί να υπάρξει απόλυτη απάντηση, καθώς, όπως είδαμε, σε κάθε περίπτωση μπορούν να συντελέσουν διάφοροι παράγοντες που αφορούν τις εργασίες, το κόστος και τον χρόνο που θα χρειαστεί για την αποπεράτωση ενός έργου αποκατάστασης και επανάχρησης ακινήτου.

Η επόμενη μέρα: Ανανεωμένη και πιο φιλόξενη για τους ταξιδιώτες πόλη

Η εικόνα των αστικών κέντρων λοιπόν αλλάζει. Διατηρεί ωστόσο την ταυτότητά της και καταφέρνει να αναδεικνύεται μέσα από τα έργα που την περιβάλλουν. Η αναγέννηση ενός υφιστάμενου κτιρίου βελτιώνει την ίδια την πόλη, αλλά την καθιστά και πιο δελεαστική για τους επισκέπτες της ώστε να θέλουν να την ανακαλύψουν.  

Αυτό γίνεται ακόμα πιο ενδιαφέρον όταν το κτίριο μετατρέπεται σε χώρο φιλοξενίας, που εκ προδιαγραφής καλεί τον κόσμο να ενταχθεί σε αυτόν, αποτελώντας έναν συνδετικό κρίκο για την εξοικείωσή του με την ευρύτερη περιοχή. Το ξεχωριστό design αλλά και οι ποιοτικές υπηρεσίες λειτουργούν επιτελικά για τη διαμόρφωση της συνολικής εμπειρίας του επισκέπτη.

Κλείνοντας, θα μπορούσαμε να πούμε με σιγουριά ότι τα επόμενα χρόνια θα δούμε τον ξενοδοχειακό αρχιτεκτονικό σχεδιασμό να αναγεννά έργα ξεχασμένα και να αναδεικνύει χώρους ιδιαίτερους και ξεχωριστούς. Ήδη άλλωστε έχουμε δει να ξεχωρίζουν τόσο στην Αθήνα όσο και στη Θεσσαλονίκη κάποια πολύ ιδιαίτερα ξενοδοχεία, τα οποία έχουν δημιουργηθεί σε χώρους που προϋπήρχαν με διαφορετική χρήση στο παρελθόν.

100% Hotel Specials Team
Εξειδικευμένα Στελέχη Της Demand Fairs & Media Και Επιλεγμένοι Εξωτερικοί Συνεργάτες.
Η ομάδα των 100% Hotel Specials, προβληματίζεται, ερευνά και καταγράφει τις Σύγχρονες Ανάγκες του Κλάδου της Φιλοξενίας, αλλά και τις Νέες Τάσεις και Καινοτομίες που σχετίζονται με τη δημιουργία, τη λειτουργία και την ανάπτυξη των Ξενοδοχειακών Επιχειρήσεων. Τα αποτελέσματα της συστηματικής αυτής προσπάθειας, με τη μορφή άρθρων, παρουσιάσεων κοκ, ενσωματώνονται στο περιεχόμενο των 100% Hotel Specials.
CLOSE
ΣΤΕΙΛΕ ΜΗΝΥΜΑ
Thank you for your message. The Exhibitor will be informed and reply to you the soonest possible.
Ευχαριστούμε για το μήνυμά σας. Ο Εκθέτης θα ενημερωθεί και θα σας απαντήσει το συντομότερο.
Thank you for your message. The Visitor will be informed and reply to you the soonest possible.
Ευχαριστούμε για το μήνυμά σας. Ο Επισκέπτης θα ενημερωθεί και θα σας απαντήσει το συντομότερο.
ΕΠΙΒΕΒΑΙΩΣΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ ΣΕ HOTELIER WORKSHOP
ΕΠΙΒΕΒΑΙΩΣΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ

Είστε σίγουροι ότι θέλετε να παρακολουθήσετε το πιο κάτω Workshop;

Παρακαλώ επιβεβαιώστε τη συμετοχή σας.

{{workshop.name_gr}}

{{workshop.day}}

{{workshop.start_hour}}:{{workshop.start_minutes}} - {{workshop.end_hour}}:{{workshop.end_minutes}}
Η ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΑΣ ΣΤΟ WORKSHOP
Η ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΑΣ ΕΠΙΒΕΒΑΙΩΘΗΚΕ

Ευχαριστούμε για την εγγραφή σας σε αυτό το Workshop! Μπορείτε να κατεβάσετε το εισιτήριό σας πατώντας εδώ.

Ευχαριστούμε για την εγγραφή σας!

Η ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΑΣ ΣΤΟ IOO% HOTEL SHOW

Ευχαριστούμε πολύ για το ενδιαφέρον σας για την έκθεση IOO% Hotel Show! Για να ολοκληρωθεί η διαδικασία εγγραφής σας στο σύστημα, θα πρέπει να ανοίξετε το σύνδεσμο επιβεβαίωσης που έχει αποσταλεί στο email σας. Με αυτόν τον τρόπο, θα μπορέσετε να κατεβάσετε το εισιτήριό σας για να επισκεφθείτε την έκθεση, να κλείσετε ραντεβού με τους εκθέτες, αλλά και να κάνετε εγγραφή στα Workshops.


Μείνετε ενημερωμένοι για όλα τα νέα του IOO% Hotel Show ακολουθώντας μας στα Social Media