{{user.name}}
REGISTER AS VISITOR TAKE PART IN THE WORKSHOPS

SPONSORS

SPONSORS

Mitsis Rinela Beach Resort & Spa

Contact Person: Vogiatzi Ria

Company: Elastic architects

Photographer: Karatzas P.

DESCRIPTION

Οι Elastic architects ανέλαβαν την μελέτη ανακαίνισης του εστιατορίου και του υπαίθριου χώρου της πισίνας, του ξενοδοχείου Mitsis Rinela Beach Resort & Spa, στην περιοχή Κοκκινή Χάνη στην Κρήτη.

Η αρχιτεκτονική μελέτη που εκπόνησε το αρχιτεκτονικό γραφείο elastic architects, χαρακτηρίζεται από λειτουργικότητα των χώρων, ομαλή ένταξη στο φυσικό περιβάλλον και λιτή σχεδίαση. Ο σχεδιασμός όφειλε να εξυπηρετήσει τις ανάγκες του εστιατορίου με τέτοιο τρόπο ώστε να δημιουργούνται οι συνθήκες λειτουργίας ενός καλοκαιρινού χώρου, ο οποίος θα ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις μιας σύγχρονης ξενοδοχειακής μονάδας, τόσο ως προς τον αριθμό των ατόμων εξυπηρέτησης όσο και προς τον τρόπο λειτουργίας του χώρου της κουζίνας. Το φυσικό τοπίο επέβαλλε τον σεβασμό στην τοποθεσία και οδήγησε στην χρήση φυσικών υλικών. Ένα από τα βασικά στοιχεία της μελέτης αποτέλεσε το παιχνίδι του φωτός με την σκιά, η απρόσκλητη θέα, η φυσικότητα των υλικών και ο φυσικός αερισμός. Το τελικό αποτέλεσμα είναι η προσπάθεια μιας νέας ανάγνωσης του όρου, ελληνικότητα.

Αναλυτικότερα, ο σχεδιασμός της σάλας του εστιατορίου χωρίστηκε σε τέσσερις ζώνες, τον χώρο της εισόδου-υποδοχή, τον χώρο των βασικών τραπεζοκαθισμάτων, τον χώρο του buffet και τους βοηθητικούς χώρους. Για τον εξωτερικό χώρο, επιλέχτηκε στέγαστρο, τύπου πέργκολα, τέτοιου ώστε να διευκολύνεται η ροή του αέρα και να σκιάζεται ο χώρος φυσικά. Τοποθετήθηκαν, κλαδιά λυγαριάς μεγάλης διαμέτρου για την σκίαση του χώρου, τα οποία δεν αποκόπτουν τον ήλιο, αλλά δημιουργούν ένα παιχνίδι φωτός και σκιάς, μεταβάλλοντας τον χώρο ανάλογα με την ώρα. Για την στήριξη της λυγαριάς δημιουργήθηκε κάνναβος από κολόνες και δοκάρια από φυσικό ξύλο καστανιάς. Ο κάνναβος που επιλέχτηκε εξυπηρετεί την λειτουργικότητα του χώρου ώστε να έχει το μέγιστο δυνατό ελεύθερο χώρο. Ο βορινός προσανατολισμός του εστιατορίου δημιουργούσε την ανάγκη απομόνωσης από τον δυνατό άνεμο. Έτσι επιλέχτηκε κινητό σύστημα γυάλινου ανεμοφράκτη το οποίο τοποθετήθηκε περιμετρικά της εξωτερικής σάλας του εστιατορίου και εντάχτηκε στο σχεδιασμό του γυάλινου στηθαίου ώστε να αποτελεί ένα ενιαίο σύνολο. Οι μηχανισμοί του ανεμοφράκτη εγκιβωτίστηκαν στα δομικά στοιχεία της πέργκολας. Για το πάτωμα επιλέχτηκε η χρήση, πατητής τσιμεντοκονίας, φυσικού χρωματισμού επιτυγχάνοντας απλότητα, ομοιομορφία και γήινο αποτέλεσμα. Περιμετρικά της πατητής τσιμεντοκονίας τρέχει κανάλι βάθους 30εκ. που έχει γεμίσει με λευκές κροκάλες και φωτίζεται εσωτερικά με κρυφό φωτισμό. Πάνω από την ξύλινη πέργκολα τοποθετήθηκε κινητό  σύστημα τέντας για την περίπτωση βροχής.

Η είσοδος του εστιατορίου σηματοδοτείται από κατακόρυφα διαχωριστικά από φυσικό ξύλο καστανιάς, δημιουργώντας τον διάδρομο εισόδου και υποδοχής. Ο χώρος αυτός είναι το βασικό σημείο σύνδεσης της κεντρικής σάλας με τους χώρους της κουζίνας και τους βοηθητικούς χώρους.

Τα έπιπλα που σχεδιάστηκαν ειδικά για τον χώρο, έχουν ως βασικό υλικό το ξύλο στους φυσικούς χρωματισμούς του και μελετήθηκαν με τέτοιο τρόπο, ώστε να εξυπηρετούν την άνεση των καθήμενων αλλά και την γενικότερη αισθητική του χώρου. Η σάλα βάση των επίπλων, χωρίστηκε σε τρεις ενότητες, τον χώρο των βασικών τραπεζοκαθισμάτων, του μοναστηριακού τραπεζιού και των δύο ροτόντων. Επιλέχτηκαν διαφορετικού τύπου έπιπλα στον χώρο του μοναστηριακού και στον χώρο με τις ροτόντες, ώστε να  δημιουργούνται διαφορετικές ποιότητες και εμπειρίες χώρου.

Στο δώμα του εστιατορίου, αναδιαμορφώθηκε ο χώρος της κολυμβητικής δεξαμενής στην ίδια σχεδιαστική λογική με το χώρο του εστιατορίου. Εξυπηρετώντας τόσο το χώρο του εστιατορίου όσο και του ξενοδοχείου. 

Η μελέτη και κατασκευή άρχισε τον Νοέμβριο του 2016 και τελείωσε τον Απρίλιο του 2017. Την αρχιτεκτονική μελέτη, την διακοσμητική μελέτη καθώς και την επίβλεψη ανέλαβαν οι elastic architects.Την κατασκευή ανέλαβε η εταιρεία Κατσούρρης Βίκτωρας οικοδομικές εργασίες. Την μελέτη φωτισμού ανέλαβε η εταιρία Gallis lighting, και την τοποθέτηση των φωτιστικών ο κ.Καρουζάκης Θ. Την κατασκευή της ξύλινης πέργκολας ανέλαβε ο κ. Σταυρουλάκης Ν. Την κατασκευή του γυάλινου στηθαίου και του κινητού ανεμοφράκτη την ανέλαβε η artglass. Την κατασκευή  των επίπλων την ανέλαβε η Καρπαθιωτάκης κατασκευαστική. Οι φωτογραφίες του έργου είναι από τον φωτογράφο κ.Καρατζά Π. Την κατασκευή της τέντας την ανέλαβε η τεντομινωική. Το κόστος ανήλθε περίπου στα 300.000Ε. 



HOTEL DESIGN AWARDS SPONSORS
STRATEGIC PARTNER
ARCHITECTURAL PARTNER
CONSTRUCTIONS PARTNER
DIGITAL SIGNAGE SPONSOR
PRINTING SPONSOR
NEXT EXHIBITION
{{exhibition.humandate}}
MEC Paiania
  • OPENING HOURS
  • {{date.humandate}}: {{date.start}} - {{date.end}} {{date.name}}
SEND MESSAGE
Thank you for your message. The Exhibitor will be informed and reply to you the soonest possible.
Ευχαριστούμε για το μήνυμά σας. Ο Εκθέτης θα ενημερωθεί και θα σας απαντήσει το συντομότερο.
Thank you for your message. The Visitor will be informed and reply to you the soonest possible.
Ευχαριστούμε για το μήνυμά σας. Ο Επισκέπτης θα ενημερωθεί και θα σας απαντήσει το συντομότερο.
HOTELIER WORKSHOP PARTICIPATION

Are you sure you wish to attend the below Workshop?

{{workshop.name_en}}?

{{workshop.day}}

{{workshop.start_hour}}:{{workshop.start_minutes}} - {{workshop.end_hour}}:{{workshop.end_minutes}}