{{user.name}}
IOO%
HOTEL
SHOW
TO LUXURY
ΕΚΘΕΣΙΑΚΟ EVENT
ΓΙΑ ΠΟΛΥΤΕΛΗ
ΚΑΤΑΛΥΜΑΤΑ &
ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ
ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ
Crete
Seasonal
Edition
Athens
Main
Event
LOGIN VISITOR EXHIBITOR REGISTER
AS VISITOR
REGISTER TO
IOO% HOTEL WORKSHOPS
EN
GR

Ξενοδοχεία 100 Χρόνια...Τάσεις!   |  Dafni Antonakou

Ξενοδοχεία 100 Χρόνια...Τάσεις!

Μία αναδρομή ανά δεκαετία στα κύρια χαρακτηριστικά που σημάδεψαν την εξέλιξη του τομέα Τουρισμού και Ταξιδιών, μέσα από τις εξελίξεις στην ξενοδοχειακή αγορά.

Η εποχή όπου το πιο “καυτό” θέμα συζήτησης στην ξενοδοχειακή καινοτομία ήταν το δωρεάν Wi-Fi, δεν απέχει και πολύ, όπως άλλωστε και η “προαγωγή” της ίδιας ακριβώς συζήτησης γύρω από μπάτλερ-ρομπότ, συστήματα πληρωμών χωρίς χρήματα αλλά και "εμβυθιστικές" εμπειρίες!

Πράγματι, οι τάσεις των ξενοδοχείων είναι, τρόπον τινά, φευγαλέες. Έτσι, φευγαλέα, θεωρήσαμε ότι θα ήταν ενδιαφέρον να κάνουμε ένα βήμα πίσω στο χρόνο και να προσδιορίσουμε μερικές από τις κορυφαίες τάσεις των ξενοδοχείων κατά τον περασμένο αιώνα. Κάποιες έρχονται και φεύγουν (μα τi να έγιναν όλα εκείνα τα «δονούμενα κρεβάτια»;), ενώ άλλες, όπως οι σοκολάτες στα μαξιλάρια μας, εξακολουθούν να αποτελούν στυλοβάτες της ξενοδοχίας ακόμη και σήμερα. 


ca1bb9a06f374fef8d31609cdecdf23f.jpg

1900  

Μέση ημερήσια τιμή δωματίου (1900): 2,00 δολάρια

Στις αρχές της δεκαετίας του 1900, καθώς τα σιδηροδρομικά ταξίδια έφταναν στο αποκορύφωμά τους, άρχισε να αυξάνεται σημαντικά και η προτίμηση στις εσωτερικές διαδρομές. Για να φιλοξενήσουν αυτή τη νέα κατηγορία ταξιδιώτη, άνοιξαν σε εθνικό επίπεδο αρκετά πολυτελή ξενοδοχεία. Στον Καναδά, πολλά από τα σιδηροδρομικά ξενοδοχεία της εποχής ήταν στην ουσία ρέπλικες των κάστρων της  Ευρώπης. Στις αρχές της δεκαετίας του 1900 σημειώθηκε επίσης η εμφάνιση προσαρμοσμένων προσφορών στα δωμάτια. Όταν το 1904 εγκαινιάστηκε το St. Regis στη Νέα Υόρκη, έγινε και το πρώτο ξενοδοχείο που παρείχε ρυθμιζόμενη θέρμανση και ψύξη σε κάθε δωμάτιο. Μέχρι το δεύτερο μισό της δεκαετίας, έκαναν την εμφάνισή τους τα ατομικά τηλέφωνα και τα ραδιόφωνα.

Αξιοσημείωτα εγκαίνια: Fairmont (Σαν Φρανσίσκο, Καλιφόρνια), Moana Surfrider (Ουακίκι, Χαβάη), St. Francis (Σαν Φρανσίσκο, Καλιφόρνια), Taj Mahal (Δελχί, Ινδία)


466ed2d9398805e1d8c58f84409c3dfd.jpg

1910  

Η δεκαετία του 1910 ήταν μια δεκαετία μεγάλης αναταραχής. Ξέσπασε ο πόλεμος στην Ευρώπη, ενώ το Μεξικό, η Ρωσία και η Κίνα βασανίστηκαν με τις επαναστάσεις. Ωστόσο, η συγκεκριμένη δεκαετία βίωσε την αυγή αρκετών μεγάλων βιομηχανιών, γεγονός που θα άλλαζε για πάντα τη φιλοξενία. Ήταν η έναρξη της εμπορικής αεροπορίας όπως και της μεταφοράς με πούλμαν, ενώ η εισαγωγή του Model T Ford αποτέλεσε επανάσταση στην αυτοκίνηση. Η κρουαζιέρα έγινε επίσης πιο συνηθισμένη, παρά την τραγική κατάληξη των δύο μεγαλύτερων πλοίων, του Τιτανικού και της Λουσιτανίας. Η λειτουργία της διώρυγας του Παναμά το 1914  γοήτευσε με τη δυνατότητα των παγκόσμιων ταξιδιών, ειδικά σε προορισμούς κατά μήκος της Δυτικής Ακτής. Η αύξηση της ζήτησης από τους διερχόμενους ταξιδιώτες οδήγησε στη δημιουργία νέων λιμενικών υποδομών αλλά και μεγάλων ξενοδοχείων. 

Αξιοσημείωτα εγκαίνια: Beverly Hills Hotel (Καλιφόρνια), Chateau Laurier (Οτάβα, Καναδάς), Clift Hotel (Σαν Φρανσίσκο), Huntington Hotel (Πασαντίνα, Καλιφόρνια), Halekoulani (Χονολουλού, Χαβάη)


52becef70db9d66a87289a20f8b1ad22.jpg

1920

Μέση ημερήσια τιμή δωματίου (1920): 2.50 δολάρια

Το “θορυβώδες” '20 ήταν η εποχή της μεγάλης ευημερίας: τα αυτοκίνητα, τα τηλέφωνα, οι ταινίες, η ηλεκτρική ενέργεια και οι επίσημες ημέρες των διακοπών αποτέλεσαν προνόμια για όλους. Η έννοια της στέγασης υποβλήθηκε επίσης σε αλλαγές, δεδομένου ότι περισσότεροι άνθρωποι άρχισαν να χρησιμοποιούν τα αυτοκίνητά τους για αναψυχή. Η διαδρομή 66 στις ΗΠΑ θα ολοκληρωνόταν ένα χρόνο μετά, αλλά τα πρώτα ξενοδοχεία σταθμών στον κόσμο (μοτέλ) άρχισαν να ανοίγουν το ένα μετά το άλλο, ακολουθώντας ουσιαστικά την κατασκευή των δρόμων της Αμερικής. Το Art Deco έγινε δημοφιλές μοτίβο σχεδιασμού για τα πολυτελή ξενοδοχεία. Όταν, το 1927, άνοιξε τις πόρτες του το Ritz-Carlton Boston, χρέωνε το εντυπωσιακό ποσόν των 15 δολαρίων ανά διανυκτέρευση, πρωτοστατώντας σε μία σειρά μοναδικών υπηρεσιών, όπως οι πρώτες ιδιωτικές μπανιέρες. Κατά τη διάρκεια αυτής της δεκαετίας, το πρώην Savoy και νυν Fairmont στο Λονδίνο, ήταν το πρώτο που έστειλε αντιπρόσωπό του στο εξωτερικό και συγκεκριμένα στη Νέα Υόρκη για να βοηθήσει τους ταξιδιωτικούς πράκτορες στις κρατήσεις των πελατών του. Ο τότε εκπρόσωπος ζήτησε και από άλλους κορυφαίους ξενοδόχους να συμμετάσχουν σε μια συλλογική ομάδα και τελικά έγινε το ξενοδοχείο-ηγέτης του κόσμου. 

Αξιοσημείωτα εγκαίνια: Biltmore (Λος Άντζελες), Copacabana (Ρίο ντε Τζανέιρο, Βραζιλία), Drake (Σικάγο), Hotel Le Bristol (Παρίσι), Pontchartrain (Νέα Ορλεάνη), Peninsula (Χονγκ Κονγκ)



Το άρθρο συνεχίζεται στο 100% Hotel Annual Review 2017.  

Σε περίπτωση που επιθυμείτε να παραλάβετε την πρώτη, συλλεκτική έκδοση του

100% Hotel Annual Review (2017) πατήστε εδώ .

Οι προετοιμασίες για το 100% Hotel Annual Review 2018 έχουν ξεκινήσει!

• New Projects • New Products • Industry Influencers

Όλα συγκεντρωμένα σε μια νέα έκδοση με υψηλή αισθητική που απευθύνεται σε Αρχιτέκτονες, Διακοσμητές, Κατασκευαστικές εταιρείες, ιδιοκτήτες και ανώτερα στελέχη ξενοδοχείων 4* και 5* αλλά και Ιδιοκτήτες επιλεγμένων ξενώνων!

Μάθε πως μπορείς να συμμετέχεις στην επόμενη έκδοση εδώ: https://goo.gl/gFpvvG

Dafni Antonakou
Content Editor
Dafni is a member of Demand team and she's responsible for writing and editing of "100% Hotel Show" Blog.
CLOSE
SEND MESSAGE
Thank you for your message. The Exhibitor will be informed and reply to you the soonest possible.
Ευχαριστούμε για το μήνυμά σας. Ο Εκθέτης θα ενημερωθεί και θα σας απαντήσει το συντομότερο.
Thank you for your message. The Visitor will be informed and reply to you the soonest possible.
Ευχαριστούμε για το μήνυμά σας. Ο Επισκέπτης θα ενημερωθεί και θα σας απαντήσει το συντομότερο.
HOTELIER WORKSHOP PARTICIPATION
CONFIRM PARTICIPATION

Are you sure you wish to attend the below Workshop?

Please confirm your participation to the following.

{{workshop.name_en}}?

{{workshop.day}}

{{workshop.start_hour}}:{{workshop.start_minutes}} - {{workshop.end_hour}}:{{workshop.end_minutes}}
YOUR WORKSHOP REGISTRATION
YOUR REGISTRATION IS CONFIRMED

Thank you for confirming your participation in this Workshop. Please download your ticket by clicking here.

Thank you for confirming your participation.

YOUR REGISTRATION AT IOO% HOTEL SHOW

Thank you for your interest in IOO% Hotel Show! Please click on the confirmation link we have sent at your email to complete your registration. Upon completion, you will be able to download your entrance badge, schedule appointments with exhibitors, and register for our workshops.


Stay updated with IOO% Hotel Show news by following us on Social Media: